Belçika, 8 Mayıs’ta çocuk hakları konferansı düzenliyor

Belçika, 20’nci yıldönümü dolayısıyla çocuk hakları konvansiyonunun iki ek protokolünün hayata geçirilmesi konusunda uluslararası bir konferans organize ediyor.

Belçika Dışişleri Bakanı Philippe Goffin, Pazartesi günü Cenevre’de yaptığı açıklamada, 8 Mayıs’ta çocuk haklarına ilişkin uluslararası bir konferans düzenleyeceklerini duyurdu.

Sözkonusu ek protokollerden biri, çocukların satılması, çocuk fuhuşu ve pornografiyi (OPSC) ilgilendirirken, diğeri, çocukların silahlı çatışmalara dahil edilmelerini (OPAC) kapsıyor. BM Güvenlik Konseyi’nin 2019 ve 2020 yılları boyunca daimi olmayan üyesi Belçika, bu konuları temel gündemleri haline getirdi.

Goffin, Cenevre’de BM İnsan Hakları Konseyi’nin 43’üncü oturumlarının açılışında yaptığı konuşmada bu iki protokolün “çocukların haklarının muhafaza edilmesi ile şiddet, istismar ve sömürüye karşı etkili bir şekilde korunmalarının temelini attığını” kaydetti.

Her iki protokolün bu yıl 20’nci yıldönümü kutlanıyor. Bakan Goffin, çocuk haklarının Belçika diplomasisinin “sistematik önceliği” olduğunu ifade etti.

Goffin, “New York’ta (BM Genel Merkezi), Belçika çocuklar ve silahlı çatışmalara ilişkin bir çalışma grubu bünyesinde yer alıyor. Burada, Cenevre’de benim ülkem Uruguay ile birlikte çocuklar ve silahlı çatışmalara ilişkin dostluk grubuna eşbaşkanlık yapıyor” diye konuştu.

Uluslararası Çocuk Hakları Konvansiyonu, 20 Kasım 1989’da özel olarak çocuk haklarının korunması ve tanınması amacıyla BM Genel Kurulu’nda kabul edilen uluslararası bir sözleşme olarak dikkat çekiyor.