Belçika’da STÖ’ler Türkiye’ye ‘A400M’ ambargosu istedi

Belçika’da dört insan hakları örgütü Flaman, Valon ve Brükel hükümetlerine gönderdiği mektupta, Türkiye’ye başta A400M askeri nakliye uçaklarına yönelik olmak üzere askeri bileşimlerin ihracatının derhal durdurulmasını istedi.

İnsan Hakları Ligi (LDH), Uluslararası Af Örgütü (AI), Barış ve Demokrasi İçin Ulusal Eylem Koordinasyonu (CNAPD) ve Vredesactie ortak bir mektupta “Türk Hava Kuvvetleri, Belçika teknolojisini kullanarak Libya'daki BM silah ambargosunu ihlal ediyor” dedi.

A400M İLE SAVAŞLARA ASKER VE SİLAH TAŞIYORLAR

Belçika silahlanma şirketleri 2013 yılından bu yana A400M uçakları için Türkiye’ye gerekli bileşimleri sağlıyor.

Sivil toplum örgütlerine göre bu askeri nakliye uçağı, Libya, Suriye ve Yukarı Karabağ savaşlarına silah ve askeri birliklerin taşınmasına önemli bir rol oynuyor.

Mektupta, Birleşmiş Milletler uzmanlarından oluşan bir grubun raporu hatırlatılarak, Türk devletinin 2011’den beri yürürlükte olan Birleşmiş Milletler silah ambargosunu ihlal ederek Libya'ya 34 A400M uçuşu gerçekleştirdiğine dikkat çekti.

DURDURULMAZSA YASAL YOLLARA BAŞVURULACAK

Dört örgüt, A400M programı çerçevesindeki bileşimlerin ihracatının durdurulmasını isteyerek, “Hükümetlerimiz, uluslararası silah ambargosunu ihlal eden bir kullanıcı sağlayarak silah ticareti yasalarını ihlal ediyor. Üç bölge de kendi düzenlemelerine uymak istemezse yasal yollara başvurmaktan başka çaremiz kalmayacak” dedi.

Asco Industries, Sabca, Sonaca ve Safran Aero Boosters şirketleri Türk devletine A400M motoru, kanatları ve iniş takımı için parça üretiyor.

Mektupta, "Belçika silah şirketlerinin ürettiği parçalar Türk askeri uçaklarına ekleniyor ve çatışmaları körüklemeye hizmet ediyor” denilirken, “bu süreçte Belçika silah teknolojisinin kullanılmasının sadece ahlak dışı değil aynı zamanda yasa dışı olduğunu" kaydediliyor.

30 GÜN İÇİNDE TEDBİR ALINMALI

Sivil toplum örgütleri ayrıca Flaman, Valon ve Brüksel hükümetlerinden, Türkiye'nin artık mevcut ve gelecekteki lisansların son kullanıcısı olmasını engellemek için 30 gün içinde önlem almalarını istiyor.