Belçika federal savcısı yeni saldırı dalgası bekliyor

Belçika federal savcısı Frédéric Van Leeuw, yeni bir saldırı dalgasının gelebileceği konusunda alarm vererek, “Yeni bir aşamaya girdik” dedi.

LN Radyosuna konuşan federal savcı Frédéric Van Leeuw, Belçika'da yeni bir saldırı dalgası konusunda alarm verdi.

Filistin sorununun yeniden gündemin önüne geçtiğine işaret eden Van Leeuw, Belçika'da yeni bir saldırı dalgasının olup olmayacağı konusunda "Yeni bir aşamaya girdiğimiz açık" şeklinde yanıt verdi.

Van Leeuw'a göre, Orta Doğu'daki mevcut durumun dünya üzerinde bir etkisi olacak ve zaten oldu.

Savcı, “Filistin sorunuyla birlikte yeni bir teyakkuz evresine giriyoruz. Bu meselenin Arap dünyasında bir aşağılanma olarak yaşandığını ve birçok Belçika vatandaşını da etkilediğini biliyoruz” dedi.

Van Leeuw ayrıca İslamcılık zemininin kaynağını genellikle aşağılanma ve tecrit edilme duygusunda aldığını savunurken, bununla birlikte “büyük ikame” gibi aşırı sağcı teorilerin de zemin kazandığına dikkat çekti.

Federal Savcıya göre Belçika terör tehdidi seviyesini "bir süre daha" 3 olarak koruyabilir. Savcı "Ortadoğu'da son derece ciddi bir kriz var” dedi.

Savcı 16 Ekim’de iki İsveç futbol taraftarının öldürüldüğü saldırıya ilişkin bir soruya da yanıt verdi. Bu saldırının önlenebilme ihtimaline ilişkin savcı, “terörist yargı servilerince bilinse bile bir saldırıyı öngörmenin zorluklarına” dikkat çekti.

16 Ekim’deki saldırıyı düzenleyen kişi hakkında sınırdışı kararı olmasına ve ülkesi Tunus tarafından iadesi talep edilmesine rağmen Belçika makamlarının ihmalkarlığı yoğun tepkilere neden oldu. Adalet Bakanı, saldırı ardından istifa etti.

Federal savcı, "Belçika'da 110.000 kağıtsız (oturum izni olmayan, düzensiz) göçmen bulunmaktadır. 2016 saldırılarındaki 60 sanığın büyük çoğunluğu Avrupa vatandaşıydı" dedi.