Belirsizlik sürüyor, Trump hile iddialarıyla kazanma peşinde

ABD’de başkanlık seçimlerinde anketlerin öngördüğünün aksine Trump’ın Biden karşısında çok az bir farkla kaybetmesi ihtimali söz konusu iken, Trump şimdiden seçim öncesinde sinyallerini verdiği ‘hile’ stratejisini hayata geçirdi.

Salı günü yapılan seçimlerin ardından eyaletlerin çoğunda sayımlarda sonuçlar kesinlik kazanırken, ‘Swing States’ olarak bilinen ve Demokratlar ile Cumhuriyetçiler arasında gidip gelen eyaletlerde halen sonuçlar belirsizliğini koruyor.

Dün geceden itibaren daha çok sandıklarda kullanılan oyların sayılmasıyla Michigan, Wisconsin, Pennsylvania gibi birçok belirleyici eyalette Trump önde gidiyordu. Ancak büyük oranda Demokrat aday Joe Biden’a oy veren seçmenlerin kullandığı mektup oylarının sayılmaya başlanmasıyla birlikte ibre Biden’dan yana dönmeye başladı.

ŞİMDİLİK BİDEN ÖNDE

CNN ve New York Times’in yayınladığı verilere göre, Joe Biden 237 seçici delegeye ulaşırken, Donald Trump ise 213 delegeyi garantilemiş durumda. Seçimleri kazanmak için eyaletlerin nüfuslarına göre belirlenmiş toplam 538 delegeden en az 270’nin alınması gerekiyor.

Genel sonuçlarda ise Biden yüzde 50,3’lük oy oranı ve 69,8 milyon oy ile önde gidiyor. Trump ise 66,8 milyon oy ile yüzde 48,1 oy oranına ulaştı. Trump’ın 2016 seçimlerine oranla 2 puan, Biden’in de Hillary Clinton’a oranla 2 puana yakın bir artış sağladığı görülüyor.

SONUCU BİRKAÇ ‘KAYGAN’ EYALET BELİRLEYECEK

Seçimlerde henüz kesinlik kazanmayan eyaletlerin belirleyici olacağı ve kazananın belirlenmesinin günler alacağı ya da yargı yoluna gidilmesi halinde aylar alabileceği önceden biliniyordu. Trump’ın önde gittiği eyaletlerden Michigan ve Wisconsin’de Biden bugünkü mektup oylarının sayımıyla birlikte az farkla öne geçti. CNN ve NYT, 10 delege sayısıyla önemli olan Wisconsin’de yüzde 49,4 oy oranıyla Trump’ın 0,6 puan önünde olan Biden’in kazanacağına kesin gözüyle bakıyor.

TRUMP MİCHİGAN’DA SAYIMI DURDURMAK İÇİN BAŞVURDU

Seçim öncesinde posta ve e-mail yoluyla kullanılan mektup oylarında hile yapılacağı iddiasını sık sık gündemde tutan Trump, seçimlerde ibrenin Biden lehine dönmesiyle birlikte karalama stratejisini hayata geçirdi. Trump, seçmenlerine yaptığı konuşmada, 15 puan önde olduğu Pennsylvania’da farkın azalması, bunun yanı sıra önde olduğu Michigan ve Wisconsin’de az farkla geriye düşmesiyle birlikte seçimlerde hile yapıldığını savunmaya başladı.

Trump’ın ekibinden yapılan açıklamada, 16 seçici delegesiyle hayati önemdeki Michigan’da mektup oyların açılması esnasında partililerin engellendiği iddia edildi. Açıklamada, bu eyalette sayımların durdurulması için yargıya gidileceği duyuruldu.

20 delegesiyle çok daha önemli olan Pennsylvania’da ise sandık oylarında 15 puan önde olan Trump ile rakibi Biden arasındaki fark mektup oylarının yanı sıra özellikle Philadelphia kentinin oylarının sayılmasıyla kapanmaya doğru gidiyor. Paris saatiyle 21.30 itibariyle Trump yüzde 52,7 oy oranında iken, Biden yüzde 46,1 oranına yükseldi. 7 milyonu aşkın seçmenin oy kullandığı varsayılan eyalette Trump 3 milyon 95 bin oyda iken, Biden 2 milyon 706 bin oyda.

Ancak eyalet bazında yüzde 82 olan sandık sayımları Biden’in yüzde 60 ile 80’ler arasında oy aldığı birçok kentte oyların sadece üçte ikisi sayılmış durumda. Bu eyalette sonuçlar için bir öngörüde bulunmak zor olsa da kazanan adayın kıl payı galip geleceği kesin.

TEMSİLCİLER MECLİSİ’NDE DEMOKRATLAR, SENATO’DA CUMHURİYETÇİLER AVANTAJLI

Başkanlık seçimleriyle aynı anda yapılan 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi seçimlerinde ise Demokratlar 181, Cumhuriyetçiler ise 175 sandalyeyi garantiledi. Ancak şu an itibariyle Demokratların 2018’e oranla 4 sandalye kaybettikleri, 2 farklı eyalette ise 2 yeni sandalye kazandıkları görülüyor.

100 üyeden 35’inin yenilendiği Senato seçimlerinde ise her iki partinin bir önceki seçime oranla birer ek sandalye kazandıkları, ancak birer sandalyeyi de kaybettikleri bildiriliyor. Henüz seçimlerin yapıldığı tüm eyaletlerde sonuçlar kesinleşmese de, Demokratlar 46, Cumhuriyetçiler ise 47 sandalyedeler. 7 sandalyenin sonuçları beklense de, Cumhuriyetçilerin Senato çoğunluğunu koruyacaklarına kesin gözüyle bakılıyor.