Bellanger: Erdoğan krizi kendisi yarattı

FranceInter radyosunun internet sitesinde Anthony Bellanger, imzalı bir yazıda ABD’yi suçlayan Erdoğan’ın ekonomik krizi tek başına yarattığını kaydetti.

Bellanger, yazısında “Türk lirası dolar karşısında çöküyor ve Türkiye ABD’yi suçluyor. Ama bu suçlamalarla eğlenceli olan yanlış olmaları değil-ki ABD’nin böylesine önemli bir ittifakı batırmada çıkarı yok- eğlenceli olan, tekrar eden komedi: 2016 darbesi, CIA, kriz, ABD...” dedi.

Bu tamamiyle ekonomik olan krizin geleceğini herkesle birlikte Erdoğan’ın da gördüğünü ifade eden Anthony Bellanger, bu nedenle seçimlerin erkene alınarak Haziran ayında yapıldığına dikkat çekti.

Ancak ABD’nin yaptırımlarla bu sorunu ağırlaştırdığını belirten Bellanger, “Evet, doğru. Bu geniş ölçüde sembolik olan yaptırımlar Türkiye’nin acilen ihtiyaç duyduğu çok sayıda yabancı yaptırımcıya çıkış yolunu gösterdi. Ama, her şeyden önce iyi bir alçakgönüllülük dersidir” diye yazdı. Bellanger, Ankara sultanının bir derse ihtiyacı olduğunun altını çizdi.

JEOPOLİTİK ZAMANIN GELDİĞİNE İNANDI

Gazeteci şu tespitlerde bulundu: “Yıllardan beridir Recep Tayyip Edoğan’ın ABD’nin bölgede zayıfladığını tespit ediyor: Irak’tan çekilen, Suriye’de müdahalede bulunmayı reddeden, İsrail’e başka yerden bakan, Mısır ve Libya’nın elini tutan Obama.

Erdoğan, kendisi için jeopolitik zamanın geldiğine inandı: Ve işte Suriye işlerinde İran ve Rusya ile iş yapıyor, Kürt topraklarına birlikler gönderiyor, Suudiler ve Birleşik Arap Emirliği’ne karşı Katarlıları destekleyerek Körfez’de ABD’ye ters düşüyor.

ZÜPPELİĞİN BEDELİ

O halde, ABD onu yerine oturtmak için müdahalede bulunurken iyi mi yaptı? Buna ihtiyacı bile olmadı! Sultan kendi kendini batırdı! Kendi arzularını finanse etmek için, sağlam ve refah bir ekonomiye ihtiyacı var. Bu büyümeyi nasıl finanse etti sanıyorsunuz? Türk lirasıyla mı? Ama hayır! Dolarla

Bugün, züppeliğin (kendini beğenmişlik) bedelini ödüyor! İşte La Fontaine’in Kurbağa ve Öküz masalını özetleyebilecek bir bozgun: “Biraz daha şişmiş. Derken çat diye çatlamış. Dünya böyle sersemlerle dolu.”

EN ÇOK SUUDİLERE YARADI, KAYBEDENLER AVRUPA’DA

Bu krizin en çok Suudilere yaradığına dikkat çeken Bellanger, Türkiye’nin Katarlıların yardımına koştuğunu, petrolünün üçte birini ve çok miktarda gaz aldığı İran’la ittifak yaptığını belirtti. Bellanger, “Şu an Riyad’da şampanya patlatılıyordur. Buna karşın kaybedenlerin hepsi Avrupa’da.”

Avrupa bankalarının Türk riskine çok açık olduğuna işaret eden Bellanger, bununla birlikte Irak, Afganistan veya Suriye’den gelen potansiyel göçmen akışını Türkiye’nin bloke ettiğini hatırlattı.