Berlin, tutuklu vatandaşları için ‘seçici duyarlılık’ gösteriyor

Alman vatandaşı Ozan Canê’nin 6 yıl 3 ay hapis cezasına tepki gösteren Sol Parti milletvekili Helin Evrim Sommer “Alman hükümetinin Türkiye'de hapsedilen Alman vatandaşlarına ilişkin göstermiş olduğu seçici duyarlılık kabul edilemez” dedi.

Erdoğan rejiminin Alman vatandaşı rehinelerinden Kürt sanatçı Ozan Canê önceki gün 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarpıtılmıştı. Merkel hükümetine çağrı yapan Sol Parti milletvekili Helin Evrim Sommer, Alman devletinin unuttuğu rehinelerden Ozan Canê için harekete geçilmesini istedi.

Berlin yönetiminin Ozan Canê’nin yanı sıra Türkiye’deki cezaevlerinde tutulan Alman vatandaşları Adil Demirci, Enver Altaylı, Dennis E. ve Patrick K.’nın derhal serbest bırakılması için girişimlerde bulunmasını talep eden Sommer devamla şu açıklamayı yaptı:

"Sanatçı Hozan Cane'nin hapis cezasına çarptırılması, Alman Federal Hükümeti’nin Türkiye’ye karşı uyguladığı hatalı politikaların ve Türk Hükümeti’ne tanımış olduğu siyasi imtiyazlarının sonucudur. Alman hükümeti, savunduğunu iddia ettiği Temel İnsan Haklarını; basın ve ifade özgürlüğünü ve özellikle de kendi vatandaşlarının haklarını, ‘Türk rehine diplomasisi’nin pazarlık malzemesi yapmamalıdır.

Alman Hükümeti‘nin Türkiye'de hapsedilen Alman vatandaşlarına ilişkin göstermiş olduğu seçici duyarlılık kabul edilemez. Bazı Alman tutuklularının serbest bırakılması için devlet ziyaretleri ve çay partileri düzenlenirken, diğer tutukluların isimleri bile telaffuz edilmiyor. Alman Hükümeti; Hozan Cane, Adil Demirci, Enver Altaylı, Dennis E. Ve Patrick K. ve diğer tüm siyasi tutsakların kayıtsız şartsız serbest bırakılması için harekete geçmelidir.”

Alman Dışişleri Bakanlığı’nın verdiği bilgilere siyasi amaçlı suçlamalardan dolayı Türkiye’de şu anda 7 Alman vatandaşı cezaevinde. Ayrıca en az 35 Alman vatandaşı hakkında da Türk makamlarının yurt dışına çıkma yasağı verdiği ifade ediliyor. Geçtiğimiz yıldan bu yana Erdoğan rejimi Berlin’e karşı rehine siyasetine devreye sokmuş ve birçok taviz koparmıştı.