Berlin’de binler Rosa Luksemburg’u andı, polis müdahale etti

Almanya’nın başkenti Berlin’de Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht katledilişlerinin yıldönümünde binlerce kişi tarafından anıldı. Polis eylemcilere sert müdahalede bulundu.

Aralarında Kürt ve Türkiyeli sol grupların olduğu çok sayıda organizasyon, Berlin’in Friedrichshain mahallesindeki Frankfurt kapısında bir araya geldi.

Eylemciler 1919 yılında askerler tarafından vahşice katledilen Marksist entelektüel Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht’i andılar.

3 bin dolayında kişinin katıldığı anmada pandemi yasakları ihlal edildiği gerekçesiyle polis saldırısına uğradı.

Polis göstericilere gözyaşartıcı gazlar kullandı.  Sanal ağlarda yayınlanan fotoğraf ve görüntülerde bir çok kişinin gözaltına alındığı görüldü.

Berlin polisi de bazı kişilerin gözaltına alındığını doğrularken, güvenlik güçlerinin bazı eylemcilerden Özgür Alman Gençliği (FDJ) bayraklarını indirmesini istediğini belirtti.  FDJ, Sosyalist Almanya Demokratik Cumhuriyeti’nin resmi gençlik hareketiydi.

Anmaya, Halkların Birleşik Devrimci Hareketi, Kadınların Birleşik Devrimci Hareketi, ATIF, MLKP ve birçok sosyalist örgüt pankart ve bayraklarıyla katıldı. FED-KURD da çelenk bırakarak Rosa Luxenburg şahsında bütün devrimcileri selamladı. Eylem, Sosyalistler Mezarlığı’nda son buldu.

Komünist entelektüel Rosa Luxemburg, 15 Ocak 1919’da cezaevinden çıktıktan sonra askerler tarafından Berlin’deki evi basıldı. Buradan sorgulanmak üzere Eden otele götürülen Luxemburg, ifade vermeyi reddetti. Otelden çıkarılınca tüfek dipçiği ile başına vurularak bayıltıldı. Araçta, askerlerden biri Luxemburg’un başına sıkarak katletti. Marksist aydının cenazesi Landwehrkanal’a atıldı. Luxemburg ile birlikte alıkonulan Liebknecht de otelden çıkarıldıktan sonra katledildi.