Berlin’e göre AB’den Rus petrolüne ambargo kapıda

Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, Avrupa Birliği’nin Rus petrolüne olası ambargosu birkaç gün içinde mümkün olabilir.

Avrupa ülkeleri, ağustos ayından itibaren Rus kömür ithalatlarına son vereceklerini duyurmuştu.

Bu kez Rus petrolüne ambargo gündemde. Alman Ekonomi Bakanı Robert Habeck, olası bir Avrupa ambargosunun “birkaç gün” içinde gerçekleşebileceğine dikkat çekti.

Kamu televizyonu ZDF’ye konuşan Habeck, “Başta Macaristan olmak üzere sorun bildiren sadece birkaç devlet kaldı” dedi.

Habeck, tartışmaların sürdüğünü ifade ederek, “Birkaç gün içinde bir atılım gerçekleştireceğimizi düşünüyorum” diye ekledi.

Rus petrolüne ambargonun yıl sonuna kadar uygulanması konusunda tartışmalar yürütülüyor.

Robert Habeck, petrole ambargonun “eli kulağında” olduğunu söyledi.  Avrupa yaptırımlarının oybirliğiyle kararlaştırılması gerekiyor.

Başlangıçta Avrupa Birliği gelecek altı ay içerisinde brüt Rus petrol ithalatlarının durdurulması, 2022 yılı sonuna kadar rafine ürünlerin durdurulmasını öngörüyordu.

Ancak Macaristan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in önerdiği altıncı yaptırım paketini, tedarik konusunda güvence eksikliği nedeniyle şimdilik reddediyor.

Macaristan Başbakanı Victor Orban, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yakınlığına rağmen şimdiye kadar tüm Avrupa yaptırımlarını kabul etmek zorunda kaldı. Orban, bununla birlikte fiyatların artmasından endişe ediyor.  Denize girişi olmayan Macaristan, Drujba petrol boru hattı yoluyla Rusya’dan gelen petrole bağımlı durumda.

Budapeşte yönetimi günde bu petrol boru hattından tedarik için muafiyet istiyor.  Macaristan, Slovakya ve Çek Cumhuriyeti’ne sunulan iki yıllık muafiyet önerisi, Macar hükümeti tarafından yetersiz görüldü. Macaristan, en az dört yıl muafiyet ve kendi rafinerilerini uyarlamak, Hırvatistan’dan gelen petrol boru hattı kapasitesini arttırmak için 800 milyon dolara yakın Avrupa finansmanı talep ediyor.

Şubat ayında Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaştan bu yana Avrupa Birliği Rus gazına bağımlılığını hızlı bir şekilde azaltma arayışı içerisinde bulunuyor.