Berlin ile görüşen El Sarac istifadan vazgeçti

Alman hükümeti, Libya'da Trablus merkezli hükümetin başkanı Fayiz El Sarac'dan görevinden ayrılmayı ertelemesini istedi. Görüşmeden sonra bir açıklama yapan El Sarac, istifa kararından vazgeçtiğini bildirdi.

Libya'da taraflar arasında bir hafta önce ateşkes anlaşmasının imzalanması ardından El Sarraj ile bir telefon görüşmesi yapan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, "Siyasi süreçle ilgili Libya iç müzakereleri de iyi bir başlangıç ​​yaptı" dedi.

Berlin, Ulusal Mutabakat Hükümeti (GNA) başkanının görevinden ayrılma kararına saygı duymakla birlikte ertelenmesini talep etti.

Maas, "Sayın El-Sarac'ın istifasını şimdilik ertelemesini ve şimdilik görevde kalmasını istiyoruz" dedi.

Alman diplomat, "Bu önemli haftalarda Libya hükümetinin başında kurumsal ve idari sürekliliği sağlamak için önemli olacaktır" derken, mevcut görüşmelerde "Libya'da barışa doğru ilerlemek için gerçek bir fırsat" gördüğünü ifade etti.

El Sarac, Eylül ayı başında yaptığı açıklamada, Libyalılar arası müzakerelerden çıkan bir yürütmeye yer vermek için 31 Ekim'e kadar görevinden ayrılmaya hazır olduğunu belirtmişti.

2011'de Muammer Kaddafi rejiminin kanlı bir şekilde devrilmesinden bu yana Libya kaos içerisinde bulunuyor.

Mevcut durumda ülke iki güç arasında bölünmüş durumda. Bir yanda Trablus merkezli, Türkiye ve Katar destekli Ulusal Birlik Hükümeti (GNA), diğer yanda özellikle Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Rusya tarafından desteklenen ülkenin doğusunu merkez edinen Mareşal Halife Haftar güçleri var.

Türk devleti Müslüman Kardeşler ağırlıktaki Trablus hükümetine doğrudan destek vererek, BM silah ambargosunu açık bir şekilde ihlal ediyor.

Libya'daki rakip taraflar, Cenevre'de BM tarafından düzenlenen ve barış için bir "dönüm noktası" olarak değerlendirilen beş günlük görüşmelerin ardından 23 Ekim'de "derhal yürürlüğe girecek" kalıcı bir ateşkes anlaşması imzaladılar.

BM Güvenlik Konseyi de 28 Ekim günü, bir deklarasyon ile Libya anlaşmasını Salı günü onaylayarak, anlaşmayı "tam uygulamaya" çağırdı.

Maas ile El Sarac arasındaki telefon görüşmesinde Sarac'ın özellikle "dost ülke liderlerinden" geçici olarak iktidarda kalmak için çok bir çok çağrı aldığını söylediği belirtildi.

Akşam saatlerinde bir açıklamada bulunan El Sarac, "Bu Ekim ayı sonunda, acil iç ve dış taleplere yanıt olarak, siyasi bir boşluk yaratmamak için bu istifadan çekildim” diyerek istifa kararından vazgeçtiğini duyurdu.

Türk hükümeti, yapılan ateşkese de karşı çıkarak sabote etmeye çalışmıştı. Libyalı on üst düzey askerin anlaşmayı parafe etmesinden bir kaç saat sonra Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, anlaşma ile alay ederek güvenirliğinin olmadığını savunmuştu. Erdoğan, " Yapılan ateşkes anlaşması en üst düzeyde bir ateşkes değil, daha alt düzeyde. Bunun kalıcılığı ne kadar olur bunu zaman gösterecek" demişti. Erdoğan, "Güvenilirliği bana göre çok da olabilecek gibi değil" diye eklemişti. Türk devleti, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ateşkeslerin de başarısız olmasının temel nedeni olarak öne çıkmıştı.