‘Beyaz Saray Rusya ve ırkçılar için istihbarata baskı yaptı’

Beyaz Saray’ın Rusya’nın ABD’ye yönelik ‘müdahalelerinin’ açığa çıkmasını engellemek için istihbarat yetkililerine baskı yaptığı iddia ediliyor.

‘BÜst düzey bir istihbarat görevlisi olan Brian Murhpy adına yapılan suç duyurusunda, İç Güvenlik Bakanı’nın Rusya’ya ilişkin raporlarının gönderilmemesi yönünde baskı yaptığı savunuluyor. Buna göre, İç Güvenlik Bakanı Chad Wolf tarafından Murphy’ye Rusya’nın ABD’nin içişlerine müdahalelerine dair raporların verilmemesi istendi.

İddiaya göre, bakan, Rusya yerine daha çok Çin ve İran’ın müdahaleleri olduğu yönünde bilgiler sunması için telkinlerde bulundu. Bakan Wolf’un bu taleplerin doğrudan Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O’Brien’den geldiğini söylediği de iddia ediliyor.

İç Güvenlik Bakanlığı Genel Müfettişi’ne sunulan söz konusu suç duyurusunda ayrıca Murphy’den beyaz ırkçısı grupların oluşturduğu tehditlerin önemsiz gösterilmesi, bunun yerine sol grupların ‘şiddetinin’ öne çıkarılmasının istendiği de vurgulanıyor.

Rusya’nın başta Trump’ın kazandığı 2016 seçimleri öncesinde olmak üzere ABD’nin içişlerine farklı yöntemlerle müdahale ettiği iddiası üzerine 2016’da soruşturma açılmıştı. Federal Soruşturma bürosu FBI) tarafından görevlendirilen özel savcı Robert Mueller’in yürüttüğü soruşturma sonucunda ‘yeterli kanıt bulunamadığı’ duyurulmuştu.