Bin ABD askeri ve bir komuta merkezi Polonya’ya konuşlandırılacak

Polonya Savunma Bakanlığı, NATO’nun doğu cephesi için Polonya’ya en az bin Amerikan askeri ve bir komuta merkezi konuşlandırılacağını açıkladı.

Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak, kamu radyosu Jedynka’ya yaptığı açıklamada “En az bin yeni asker ülkemize konuşlandırılacak” dedi.

Bakan Blaszczak, bir Amerikan komutanlık yapısının da oluşturulacağını belirtirken, “Bu komutanlık NATO’nun doğu cephesinin tümünde konuşlu güçleri yönetecek” diye ekledi.

Polonyalı Bakan ayrıca bunun bölgedeki en önemli kara kuvvetleri komuta merkezi olacağını kaydetti.

Blaszczak’a göre Varşova ile Washington askeri bir işbirliği deklarasyonu üzerine müzakereleri tamamladı. Polonyalı Bakan, “Yakında, Amerikan ordusunun kalıcı varlığı üzerine Amerikalılarla nihai anlaşmayı imzalayacağız” dedi.

Bu açıklamadan iki gün önce Pentagon Şefi Mark Esper’in Almanya’dan 12 bin dolayına Amerikan askerinin çekileceğini duyurmuştu.

Esper, mevcut durumda Almanya’da 34 bin 500 dolayında askerin konuşlu olduğunu, bunlardan 6 bin 400’ünün ABD’ye çekileceğini, 5 bin 600’ünün ise başka NATO ülkelerine konuşlandırılacağını belirtmişti. Yaklaşık 2 bin askerin Belçika ve İtalya’ya konuşlandırılması bekleniyor.