Bir Alman siyaset bilimci Çin’e casusluk yapmakla suçlanıyor

Almanya’da bir düşünce grubunu yöneten alman bir siyaset bilimcinin, 2010 ile 2019 yılları arasında Çin lehine casusluk yaptığından şüphe ediliyor.

Klaus L., isimli şüpheli pazartesi günü gözaltına alındı. Fedaral savcılık tarafından yapılan yazılı açıklamada Alman siyaset bilimcinin “çok sayıda üst düzey siyasetçilerle olan bağlantıları sayesinde elde ettiği istihbaratları ücret karşılığında” Çin istihbarat servislerine verdiği belirtiliyor.

Klaus L.’nin üst düzey siyasetçilerle ilişkileri de yönettiği düşünce kuruluşu çerçevesine sağladığı ifade ediliyor.

Çin istihbarat servislerinin Haziran 2010’da Şangay’da düzenlenen bir konferans turnesi sırasında Alman siyaset bilimciye yaklaştığı ve işbirliği yapmaya teşvik ettiği kaydedildi.

Karlsruhe merkezli savcılık, “Takip eden dönemde, Kasım 2019'a kadar, şüpheli düzenli olarak Çin istihbarat servisine devlet ziyaretleri veya çok uluslu konferanslardan önce veya sonra ve ayrıca bazı güncel konularda bilgi verdi” dedi.

Klaus L.’nin verdiği istihbarı bilgiler karşılığında “Çinli istihbaratçılarla toplantılarının finanse edildiği ve ücret aldığı” ifade ediliyor.

Almanya kısa bir süre önce Rusya ile ilgili bir casusluk olayı ile karşı karşıya kaldı. 21 Haziran günü bir üniversitede çalışan ve Moskova’ya casusluk yaptığından şüphe edilen bir Rus bilim insanı gözaltına alınmıştı.