Bir eyaletten daha Trump kararı: Seçilme yeterliliğine sahip değil

ABD'nin Maine eyaleti perşembe günü yaptığı açıklamada Donald Trump'ın 2024 Cumhuriyetçi başkanlık ön seçimlerinde oy pusulasında yer almayacağını duyurdu.

2021 yılında Kongre Binası'na yapılan saldırıyla bağlantılı olarak Colorado'da da bir hafta önce benzer bir karar alınmıştı.

Seçimlerin düzenlenmesinden sorumlu olan Maine Demokrat Dışişleri Bakanı Shenna Bellows, "ayaklanma" eylemlerinde bulunanları kamu sorumluluğundan muaf tutan Anayasa'nın 14. Değişikliği uyarınca "Başkan olarak hizmet etme yeterliliğine sahip değildir" dedi.

Trump’ın kampanya sözcüsü, Maine eyaletinin kararına Donald Trump tarafından mahkemede itiraz edileceğini ve ABD Yüksek Mahkemesi'ne nihai bir temyiz başvurusunda bulunulabileceğini duyurdu.

Donald Trump, kararı kınayarak, bu kararın ABD Başkanı Joe Biden'ın "ateşli bir destekçisi" olan "radikal bir solcu" tarafından alındığını savundu.

6 Ocak 2021'de Donald Trump'ın yüzlerce destekçisi, Demokrat rakibi Joe Biden'ın zaferinin onaylanmasını engellemek amacıyla Kongre Binası'nı şiddet kullanarak basmıştı.

Donald Trump ve en hararetli destekçileri 2020 seçimlerinin sonuçlarına kanıt olmaksızın itiraz etmeye devam ediyor.

Eski başkan Trump 1 Ağustos'ta federal düzeyde, ardından 14 Ağustos'ta Georgia eyaleti tarafından 2020 seçimlerinin sonuçlarını tersine çevirmeye çalışmakla suçlandı.

Cumhuriyetçi önseçimlerin açık favorisi olan Trump’a karşı ülke çapında çeşitli eyaletlerde çeşitli davalar açıldı. Michigan ve Minnesota bu davaları reddederken, Colorado Yüksek Mahkemesi geçtiğimiz hafta Donald Trump'ın Kongre Binası'na yapılan saldırı sırasındaki eylemleri nedeniyle seçilme yeterliliğine sahip olmadığını ilan eden ilk mahkeme oldu.