Bir gecede 600’ü aşkın nokta bombalandı, tanklar Gazze girişinde

İsrail-Hamas savaşı 24’üncü gününde devam ediyor. İsrail, 24 saat içerisinde Gazze’de 600’den fazla “hedefi” vurduğunu açıkladı.

Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e saldırısıyla başlayan savaş giderek derinleşiyor. İsrail ordusunun bombardımanlarında binlerce kişi öldü. İsrail kapsamlı kara operasyonuna hazırlanırken, bombardımanlar yoğunlaştı.

24 SAATTE 600’Ü AŞKIN ‘HEDEF’ BOMBALANDI

AFP'ye göre İsrail ordusu 24 saat içinde Gazze'de "600'den fazla" hedefi vurduğunu bildirdi.

ONLARCA HAMAS SAVAŞÇISININ ÖLDÜĞÜ İDDİASI

İsrail ordusu pazartesi sabahı yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'ndeki gece çatışmalarında "onlarca" savaşçının öldürüldüğünü belirtti.

Ordu, "askerlerin binalara ve tünellere barikat kuran ve kendilerine saldırmaya çalışan onlarca teröristi öldürdüğünü" ifade etti. Açıklamaya göre bir savaş uçağı, içerisinde “20'den fazla” Hamas militanının bulunduğu binayı hedef aldı.

TANKLAR GAZZE KENTİNİN GİRİŞİNDE

İsrail tankları Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Gazze şehrinin girişinde bulunuyor. Görgü tanıkları, şehri birbirine bağlayan ana yolun kesildiğini bildiriyor.

UCM SAVCISI: YARDIMLARI ENGELLEMEK SUÇTUR

Öte yandan yardımlar yetersiz de olsa giriş yapmaya devam ediyor. Filistinli siviller için gönderilen uluslararası yardımların yığıldığı Mısır ve Gazze arasındaki Refah sınır kapısını ziyaret eden BM Başmüfettişi Karim Khan, pazar günü Kahire'de yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'ne "insani erişimin engellenmesinin" bir "suç" teşkil edebileceğini söyledi.

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) savcısı olan Karim Khan, "İsrail Gazze'deki sivillerin gıda ve ilaç almasını gecikmeksizin sağlamalıdır" diye ekledi. Karim Khan, Gazze sakinleri aç ve acıları ile beklerken “uzakta, mal ve insani yardım dolu kamyonların engellendiğini gördüğünü” söyledi.

PAZAR GÜNÜ 33 KAMYON GİRİŞ YAPTI

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'ne (OCHA) göre, pazar günü 33 kamyon dolusu insani yardım Mısır sınırındaki Refah sınır kapısından Gazze'ye giriş yaptı.

OCHA, bunun 21 Ekim'de insani yardım teslimatlarının sınırlı olarak yeniden başlamasından bu yana kuşatma altındaki Filistin topraklarına giren en büyük konvoy olduğunu bildirdi.

İsrail ve Hamas arasındaki savaşa ilişkin günlük raporunda OCHA, "Bu artış memnuniyetle karşılanmakla birlikte, iç karışıklık da dahil olmak üzere vahim insani durumun daha da kötüleşmesini önlemek için düzenli olarak çok daha büyük miktarda yardıma ihtiyaç var" dedi.

OCHA,  "Tıbbi ekipman ile su ve sanitasyon tesislerinin çalıştırılması için acil yakıt ihtiyacı özellikle ciddi boyuttadır” diye kaydetti.

İsrail, Hamas'ın yakıtı silah ve patlayıcı yapımında kullanacağını iddia ederek tüm yakıt sevkiyatını engelledi. OCHA'ya göre 21 Ekim'den bu yana çoğunluğu (70 kamyon) tıbbi malzeme içeren toplam 117 kamyon insani yardım Gazze'ye girebildi. 60 kamyon gıda ve beslenme ürünleri, 13 kamyon ise su ve sanitasyon ekipmanı içeriyordu. Kuşatmadan önce Gazze Şeridi'ne her gün yardım ve diğer malları taşıyan yaklaşık 500 kamyon giriyordu.

LÜBNAN CEPHESİ

İsrail-Lübnan sınırında da çatışmalar yoğunlaşıyor. Hizbullah, Lübnan'ın güneyinde bir savaşçısının daha öldüğünü duyururken, ölüm tarihi ve yerini belirtmedi. Lübnan medyasına göre 7 Ekim'den bu yana öldürülen toplam Hizbullah üyesi sayısı 49'a ulaştı.

ABD: İSRAİL YA DA GAZZE’YE ASKER GÖNERMEYECEĞİZ

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris CBS'in 60 Dakika programında yaptığı açıklamada "İsrail'e ya da Gazze'ye muharip birlikler göndermek gibi bir niyetimiz ya da planımız kesinlikle yok, nokta" dedi.

Ekim ayı başlarında Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby de sahaya Amerikan askeri gönderme niyetlerinin olmadığını söylemişti.

Amerika Birleşik Devletleri geçen hafta İsrail'e, aralarında Irak'ta savaşmış, şehir savaşlarında deneyimli bir subayın da bulunduğu askeri danışmanlar göndereceğini açıklamıştı. ABD, bölgeye iki uçak gemisi grubu göndererek Hizbullah'ı savaş dahil olmaktan caydırmayı amaçladıklarını savunmuştu. ABD ayrıca 2 bin kişilik bir hızlı müdahale gücü kurdu.