Blinken: İsrail’in güvenliği için tek yol bir Filistin devleti

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail’e yaptığı ziyaret sırasında İsrail güvenliğini garanti altına almanın tek yolunun bir Filistin devletinin kurulması olduğunu söyledi.

Antony Blinken, İsrailli birçok yetkili ile görüşmeler gerçekleştirdi.  ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Bünyamin Netanyahu arasındaki görüşmenin ardından İsrail Başbakanlık ofisi "Gazze Şeridi'ne yakıt girişine onay verilmediğini" açıkladı.

 İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile Tel Aviv'de yaptığı görüşmede "Hamas'ın ateşi altında olan Gazze'deki sivilleri korumak için elimizden gelen her şeyi yapmamız çok önemli" dedi.

Antony Blinken, "Ayrıca her an rehinelerimizi düşünüyoruz ve onları sağ salim geri getirmek için elimizden gelen her şeyi yapmaya kararlıyız” ifadelerini kullandı.

Savunma Bakanı Yoav Gallant, Blinken'a "Rehineler geri verilmeden çatışmalarda ateşkes olmaz" şeklinde yanıt verdi.                                                                                   

Görüşmeler ardından bir basın toplantısında konuşan Blinken, İsrail'in güvenliğini sağlamanın "tek yolunun" bir Filistin devleti kurmak olduğunu söyledi.

Blinken, "En iyi yol, belki de tek yol, iki halk için iki devlettir" dedi.

Blinken, İsrail ile Hamas arasındaki savaş 28. gününe girerken, İsrail için "kalıcı güvenliği sağlamanın tek yolu" ve "Filistinlilerin kendilerine ait bir devlet için meşru isteklerini gerçekleştirmelerini sağlamanın tek yolu" diye ekledi.

İsrail Başbakanı Netanyahu ile bir “insani mola” olasılığını da konuştuğunu söyleyen Blinken, "Tüm bu çabaların, sivillerin güvenliğini arttıracak ve insani yardımın daha etkili ve sürekli bir şekilde dağıtılmasını sağlayacak düzenlemelerle, insani duraklamalarla kolaylaştırılacağına inanıyoruz" dedi. Blinken, İsrail'in "asla yalnız kalmayacağını" vurguladı.