Blinken: Tüm yabancı güçler Libya’dan çekilmeli

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, tüm yabancı güçlerin Libya’dan çıkması gerektiğini belirtti.

Bu çarşamba günü Avrupa turuna çıkan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Berlin’de Alman mekidaşı Heiko Maas ile bir araya geldi.

Blinken, Alman mevkidaşı ile düzenlenen ortak basın toplantısında “23 Ekim ateşkes anlaşması, tüm yabancı güçlerin Libya'dan çekilmesi de dahil olmak üzere tam olarak uygulanmalı” dedi.

Dışişleri Bakanı, "Her türlü dış müdahaleden arınmış, egemen, istikrarlı, birleşik ve güvenli bir Libya hedefini (Almanya ile) paylaşıyoruz, bu halkın hak ettiği şeydir ve bölgesel güvenlik için esastır" şeklinde konuştu.

Libya savaşına dahil olan temel ülkeler Berlin’de yeni bir zirve için bugün toplanıyor. Yıl sonunda seçimlerin yapılması ve yabancı güçler ile paralı askerlerin çekilmesi somutlaştırılmak isteniyor.

BM Aralık ayında yaptığı bir açıklamada Libya’daki yabancı güçler ve paralı askerlerin sayısının 20 bin dolayında olduğunu tahmin etmişti. Bunlar Rus şirket Wagner’in kullandığı paralı askerler, Çadlılar, Sudanlılar, Türk askerleri ve Türkiye’nin Suriye’den taşıdığı çete gruplarından oluşuyor.