BM, Akdeniz’de mahsur kalan 160 göçmeni almaya çağırdı

Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği’ni iki haftadır Akdeniz’de mahsur kalan 160 göçmenin alınması için bir anlaşma yapmaya çağırdı.

BM’ye bağlı Mülteciler Yüksek Komiserliği ile Uluslararası Göç Örgütü, ortak bir açıklama ile Malta ve Avrupa Birliği’nin diğer ülkelerini 160 göçmen ve mültecinin karaya taşınması için çabalarını yoğunlaştırmalarını istedi.

Göçmenlerin çoğunluğunun savaş halindeki Libya’dan geldikleri belirtilirken bunların Malta tarafından kabul edilmesi gerektiği ancak Avrupa’nın diğer ülkelerinin de kendi aralarında bir paylaşım için dayanışma örneği göstermesi çağrısı yapıldı.

BM, sonu gelmeyen müzakere döngüsünden çıkmak için sözkonusu ülkelerin müzakereli bir yeniden yerleştirme sistemi kabul etmesinin gerekli bir aciliyet olduğunun altını çizdi.

BM ayrıca Fransa’nın göçmenlerden 17’sini alma kararından duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.

Her iki BM kurumu 160 göçmenin karantina için belirlenen süre çerçevesinde iki haftadır iki gemi içerisinde bekletildiğine dikkat çekti.

Covid-19 salgını nedeniyle bazı Akdeniz ülkelerinin göçmen ve mülteci karşılama kapasiteleri ciddi sıkıntılar yaşıyor. Malta Libya yönünden gelen mülteci akışı ile karşı karşıya bulunuyor. Maltalı yetkililer AB’nin dayanışma örneği göstermemesi halinde AB’nin Libya’ya yönelik silah ambargosunu denetlemek için devreye koyduğu Irini operasyonuna mali desteği bloke edecekleri tehdidinde bulundu.