BM: Bir çok ülkede yargı muhaliflere karşı kullanılıyor

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 70. kabul yıl dönümü vesilesiyle açıklama yapan BM, Türkiye’nin de arasında olduğu birçok ülkede adil yargılanma ve yargı bağımsızlığının işlemediğine dikkat çekti.

1948 yılında kabul edilen Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi’nin 70. yılı vesilesiyle Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, yazılı bir açıklama yaptı. Adil yargılanma hakkının Evrensel İnsan Hakları Bildirgesinin en önemli maddelerinden birisi olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Hitler’in yaptıklarının benzeri zulümlerinin bir daha tekrarlanmasının önüne geçmek için adil yargılanma hakkına yönelik önemli maddeler evrensel bildirge içerisinde yerini aldı” denildi.

YARGIÇLAR ÖZGÜR KARAR VEREMİYORSA YARGI BAĞIMSIZ DEĞİL!

Adil yargılanma ve yargının nasıl bağımsız olması gerektiğine yönelik maddelerin çok açık olduğuna vurgu yapılan açıklamada, devamla şunlar ifade edildi: “Eğer yargı sistemindeki kilit aktörler ve yargıçlar, politik kontrole tabi ise ya da herhangi birinin masum olduğuna inanıyor ama baskı altına kaldığı için özgür karar veremiyorsa, orada adil bir yargılanma veya bağımsız yargıdan söz edilemez. Eğer insanlar ifade özgürlüğü kapsamında yargılanıyor ve ceza alıyorsa orada adil yargılanmadan bahsedilemez.”

YARGI MUHALİFLERE KARŞI KULLANILIYOR

Yargının birçok ülkede gün geçtikçe politik bir araç olarak kullanıldığına dikkat çekilen açıklamada, “En çok endişe veren durum ise, birçok ülkedeki yetkililer, kendisine muhalif gördüğü kesimleri ele geçirdiği yargı yoluyla ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır. Adil yargılamanın önüne geçen yetkililer, insan hakları savunucuları ve gazetecileri yargılayarak adeta adil yargılamayı baltalıyorlar. Yine son dönemdeki birçok otoriter hükümetler, yargıyı ele geçirerek muhalifleri tutuklayarak iktidarlarını pekiştirmeye çalışıyorlar” ifadeleri kullanıldı.

TÜRKİYE’DE ADİL YARGILANMA YOK!

Türkiye, Irak, Suudi Arabistan, Çin gibi birçok ülkenin isminin sıralandığı açıklamada, bu ülkelerde son yıllarda adil yargılanma ve bağımsız yargının büyük bir tehlike altında olduğu kaydedildi.

Açıklamada “BM İnsan Hakları organları ve bağımsız uzmanlar, ismi gecen bu ülkelerde adil yargılanma ve bağımsız yargının durumu hakkında özel alarm verdi” denildi.

Açıklamada son olarak Evrensel İnsan Haklarının Bildirgesin temelini oluşturan adil yargılanma ve bağımsız yargının her şart altında korunması gerektiği çağrısı yapıldı.