BM çalışanları da ırkçılıktan şikayetçi

Birleşmiş Milletler merkezinde yapılan bir araştırmada, kuruluş çalışanlarının üçte birinin en az bir kere ırkçılık ve etnik ayrımcılığa uğradığı belirlendi.

Dünyada ırkçılık ve ayrımcılığın önlenmesi konusunda en etkin çalışan kurumlardan biri de Birlemiş Milletler. BM bünyesindeki İnsan Hakları Konseyi ve İnsan Hakları Yüksek Komiserliği bu alanda küresel çapta çalışmalar yürütüyor.

Her iki kuruluşun İsviçre’nin Cenevre şehrinde bulunan merkezlerinde çalışan 688 kişi üzerinde yapılan bir araştırmada, her üç BM çalışanından birinin işyerinde ırkçılık ve ayrımcılığa uğradığı ortaya çıktı. 

ABD’nin New York şehrinde bulunan BM Genel Merkezinde de hemen hemen aynı oranda çalışanın ayrımcılıkla karşı karşıya kaldığı tespit edildi. 

Çalışanların yüzde 59’u, BM’nin işyerindeki ırkçılık ve ayrımcılığa karşı etkin bir şekilde mücadele etmediğini ifade ederken, kendilerini işyerinde bu sorunları tartışmaya açma konusunda da rahat olmadıklarını söyledi. 

Cenevre’deki çalışanlar kariyer hedeflerinin ırk ayrımcılığı nedeniyle etkilendiğini de anlattı. 

Araştırmanın sonuçları hakkında IPS ajansına konuşan BM Çalışanları Birliği Sekreteri Prisca Chaoui, işyerinde ırkçılığa karşı mücadele konusunda çalışanların üstlerine güvenmemeleri nedeniyle ciddi bir zaafiyet yaşanmasının kendileri için endişe kaynağı olduğunu dile getirdi. 

Araştırmada Afrika kökenli çalışanları ırkçılık konusunda en çok şikayetçi olan kesim olarak öne çıktı. 

Çalışanların yüzde 44’ü işyerinde etnik çeşitliliğin yeterli olmadığını ifade ederken, yüzde 43’ü ise etnik kimlikleri nedeniyle taciz ve rahatsız edici davranışlara maruz kaldığını anlattı. 

Araştırmanın sonuçları konusunda BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in bilgilendirildiği ve konuyla ilgili olarak BM çalışanları birliği ile ortak bir çalışma yürütüldüğü de kaydedildi.