BM’den Libya’da sivillere karşı mayın kullanımına kınama

Birleşmiş Milletler (BM), Libya’daki iç savaşta anti personel mayınlarının kullanılmasını sert bir dille eleştirirken, sivillerin hedef alınmasından duyulan endişeyi paylaştı.

BM’nin Libya’daki misyonu MANUL’dan yapılan açıklamada, başkent Trablus’ta sivillere yönelik saldırılar kınandı. Açıklamada, kentin bazı semtlerinde sivillere karşı anti personel mayını kullanılması sert bir dille mahkûm edildi.

Açıklamada, Ayn Zara ve Salahaddin bölgelerinde sivillerin evlerine veya evlerinin yakınlarına yerleştirilen mayınlar ve patlayıcılarla öldüğü ve yaralandığı bilgilerinin geldiği kaydedildi.

BM tarafından tanınan Ulusal Birlik Hükümeti ile Tobruk merkezli Mareşal Halife Hafter komutasındaki güçler arasındaki çatışmalar Nisan 2019’dan bu yana başkent Trablus çevresinde yoğunlaştı. Çatışmalarda son haftalarda Hafter güçlerinin kısmen gerilemek zorunda kaldığı iddia edilirken, Trablus hükümeti mayınlar konusunda Hafter güçlerini suçluyor.

Son bir yılı aşkın süredeki çatışmalar nedeniyle 200 bini aşkın sivil evlerini terk etmek zorunda kalırken, son dönemlerde bazı sivillerin hedef haline geldiği savunuluyor.

Trablus hükümeti, başkent çevresinde birçok yerde Rus yapımı mayınların Hafter güçlerince evlere döşendiğini iddia ediyor.