BM’den Rusya ve Çin’e insan hakları eleştirisi

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, Rusya ve Çin’de özgürlüklere getirilen kısıtlamalara tepki gösterdi.

Salgın nedeniyle İnsan Hakları Konseyi toplantısında görüntülü bir mesaj gönderen Bachelet, Rusya’ya ilişkin “Geçtiğimiz yılın sonunda, temel özgürlükleri, özellikle de ifade özgürlüğü, barışçıl toplanma ve toplanma ilişkin anayasal güvence altına alınmış hakları daha da sınırlandıran yeni yasal hükümlerin yürürlüğe girmesinden üzüntü duyuyorum” dedi.

Polisin “gereksiz ve ölçüsüz” bir şekilde güç kullanımına ilişkin birçok kez ortaya çıkan görüntülere işaret eden Bachelet,  “Mevcut kısıtlayıcı kanunlar, ülke çapında son protestolar da dahil olmak üzere, sıkı bir şekilde uygulanmaya devam etti” diye belirtti.

Bu ifadelerle Rusya’daki protesto gösterilerine polis müdahaleleri ve kitlesel gözaltıları kast eden Bachelet, Ocak sonunda beri tutuklu olan Rus muhalif Aleksey Navalni’ye ilişkin herhangi bir yorumda bulunmadı.

Çin konusunda ise “Ulusal güvenlik ve Covid-19'a yanıt adına temel haklar ve sivil özgürlükler kısıtlanmaya devam ediyor” diyen Bachelet, aktivistler, avukatlar ve insan hakları savunucularının “keyfi tutuklamalar ve adil olmayan davalara” maruz kaldığını kaydetti.

Bachelet, Hong Kong’da da 600’ü aşkın kişinin eylemlere katıldığı gerekçesiyle soruşturmalara konu olduğunu ifade etti.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri, Çin’in Sincan Uygur bölgesindeki insan hakları durumuna ilişkin “tam ve bağımsız bir değerlendirme” çağrısını yineledi. Amerika ve Avustralyalı enstitülerin araştırmalarına göre en az bir milyon Uygur, “yeniden eğitim” kamplarında tutuluyor.