BM Fransa’nın kıta sahanlığını genişletti

BM’ye bağlı Kıta Sahanlığı Sınırları Komisyonu Fransa’nın farklı kıtalardaki sahanlığının 150 bin kilometrekare daha arttırılması kararı aldı.

Birleşmiş Milletlere (BM) bağlı komisyon tarafından Fransa’nın yaptığı başvuru sonucunda, bu ülkenin birçok kıtadaki denizaşırı bölgelerinin kıta sahanlığının genişletilmesi talebi kabul edildi. Bu kapsamda Fransa’nın kara topraklarının deniz altındaki uzantısı olduğu savunulan alanlar 151 bin kilometrekare daha arttırıldı.

Bu alanların üçte birinden fazlası Afrika’nın doğusundaki Réunion adası açıklarında bulunurken, 93 bin kilometrekarelik kısmı ise Antarktika kıtasında yer alıyor. Fransa’nın kıta sahanlığına ilişkin en son 2015’te yaptığı başvuru sonucu toplamda 570 bin kilometrekarelik alan eklenmişti. Böylelikle toplamda 10,7 milyon kilometrekarelik bir kıta sahanlığına ulaşmış oldu. Fransa’nın halen kıta sahanlığına dahil etmek için başvurmayı planladığı denizlerin yüzölçümünün ise yarım milyon kilometrekare olduğu bildiriliyor.

Ancak Fransa hükümetinden yapılan açıklamada, ülkenin denizaltında maden veya fosil enerji arama hakkının doğduğu bu alanlarda ‘şimdilik’ herhangi bir arama çalışması yapılmayacak.

‘Montefo Bay’ olarak da adlandırılan 1982 BM Deniz Hukuku Sözleşmesi, denize kıyısı olan ülkelerin kıta sahanlığını münhasır ekonomik bölgelerinin 200 mil (370 km) veya en fazla 350 mil kadar ilerisine çekmelerine imkan tanıyor. Ancak bunun için ülkenin kara topraklarının deniz veya okyanusların dibinde uzandığının kanıtlanması gerekiyor.