BM: Gazze'deki Filistinliler ‘tam bir dehşet’ içinde yaşıyor

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk Gazze'deki Filistinlilerin "tam bir dehşet" içinde yaşadığı tepkisinde bulundu.

Cenevre'de bir basın toplantısı düzenleyen Volker Türk, "Hamas ve diğer Filistinli silahlı gruplar tarafından İsrail'e karşı gerçekleştirilen korkunç saldırılardan" iki ay sonra, "Gazze'deki siviller İsrail tarafından acımasızca bombalanmaya ve toplu olarak cezalandırılmaya devam ediyor" dedi.

Türk, çatışmaların derhal durdurulması ve tüm rehinelerin serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Hamas’ın 7 Ekim'deki saldırılarında İsrail’e göre çoğu sivil 1.200 kişi öldü, 240'tan fazla kişinin rehin alındı.

Hamas Sağlık Bakanlığı'na göre Gazze Şeridi'nde yüzde 70'inden fazlası kadın, çocuk ve gençlerden oluşan 16 bin 248 kişi İsrail bombardımanlarında hayatını kaybetti.

"İnsani durum felaket" diyen Volker Türk, BM insani yardım operasyonları başkanı Martin Griffiths'in durumu "kıyamet" olarak tanımladığını hatırlattı.

Volker Türk, "Gazze'deki Filistinliler tam bir dehşet içinde yaşıyor ve bu durum giderek daha da kötüleşiyor" diye ekledi.

Yüksek Komiser, en ciddi suçlar (soykırım, insanlığa karşı suçlar ve savaş suçları) olarak kabul edilen "vahşet suçlarının" işlenmesi "riskinin arttığını" vurguladı.

Komiser, “Bu tür suçların önlenmesi için hem ilgili taraflar hem de başta nüfuz sahibi olanlar olmak üzere tüm Devletler tarafından acilen tedbirler alınmalıdır" çağrısında bulundu.

Volker Türk ayrıca üst düzey İsrailli yetkililer ile Hamas sorumlularının “insanlık dışı” açıklamalarına tepki göstererek, "Tarih bize bu tür bir dilin nereye varabileceğini göstermiştir" ifadelerini kulandı.

Türk, "Bu sadece kabul edilemez değil, aynı zamanda yetkili bir mahkeme bu tür ifadeleri (...) vahşet suçu işlemeye teşvik olarak değerlendirebilir" dedi.