BM Gazze’deki insani yardımlarını 48 saat içinde durdurabilir!

Gazze'deki BM Filistinli Mülteciler Kurumu (UNRWA) Başkanı, İsrail tarafından kuşatma altında tutulan bölgeye yakıt girişine izin verilmemesi sebebiyle insani yardım operasyonlarının 48 saat içinde durabileceği konusunda uyardı.

UNRWA Başkanı Thomas White, X’te yaptığı açıklamada, "Bu sabah, ana su dağıtım taşeronlarımızdan ikisi çalışmayı durdurdu - yakıtları bitti - bu da 200 bin kişiyi içme suyundan mahrum bırakacak" ifadelerini kullandı.

UNRWA Başkanı, İsrail tarafından kuşatma altında tutulan bölgeye yakıt girişine izin verilmemesi sebebiyle insani yardım operasyonlarının 48 saat içinde durabileceği konusunda uyardı.

Gazze'de 2.4 milyon nüfusun yarısından fazlasının yerinden edildiği ve tamamen insani yardıma bağımlı olduğu belirtildi.

UNRWA ayrıca, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ta bulunan ofislerinden birinin İsrail donanması tarafından gerçekleştirilen saldırı sonrasında "önemli ölçüde zarar gördüğünü" bildirdi.

Pazartesi günü yapılan açıklamada, uluslararası BM çalışanlarının saldırıdan önce binayı terk ettiği ve herhangi bir can kaybının olmadığı belirtildi.

BM kurumu, çatışmanın taraflarına altyapılarının yerini tam olarak verdiğini hatırlatarak, Gazze'de güvenli bir yer olmadığını vurguladı.

UNRWA, bu saldırının, İsrail ordusunun Gazzelilere daha güvenli olduğunu söylediği güneye gitmelerini emrettiği bir dönemde gerçekleştiğini ifade etti.

Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki kuşatmanın her geçen gün daha da sıkılaştığı belirtilirken, UNRWA, İsrail'in bombardımanlarının beşinci haftasında "binlerce sivili barındıran okullar başta olmak üzere altyapıya yönelik 60'tan fazla tali hasar veya doğrudan saldırı vakası" kaydettiğini açıkladı.

Yerinden edilmiş 780 bin kişiye barınak sağladığını söyleyen kurum, bu bombardımanlarda yerinden edilmiş en az 66 kişinin öldüğünü ve yüzlerce kişinin yaralandığını iddia etti. UNRWA, bu altyapıların yüzde 70'inin Gazze Şeridi'nin güneyinde olduğunu kaydetti.