BM: Irkçı tarih mirasıyla yüzleşilmeli

George Floyd’un ailesinin BM’de yaptığı ABD’deki siyahilere yardım çağrısına yönelik konuşan İnsan Hakları Komiseri Michelle Bachelet, yüzyıllar süren ırkçı pratiklerle yüzleşilmesi ve yapılanların tazmin edilmesini istedi.

25 Mayıs’ta Minneapolis şehrinde polisin yaşamını yitirmesine neden olduğu George Floyd’un kardeşi Philonise Floyd, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Komiserliği’nin Cenevre’deki merkezinde düzenlenen olağanüstü toplantıya video konferans yöntemiyle konuştu. Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yaşayan siyahilerin yüzyıllarca uğradıkları haksızlıklardan sonra şimdi de ırkçılığa maruz kaldığını vurgulayan Philonise Floyd, uluslararası toplumdan yardım istedi.

Adalet arayışlarına dikkat çeken Floyd, “Adalet istiyoruz ve bize yardım edecek gücünüz var” diye konuştu. Floyd, BM İnsan Hakları Komiseri Michelle Bachelet’ten ABD’de siyahilerin polis tarafından öldürüldüğü tüm vakalar için bağımsız bir araştırma komisyonu kurulması çağrısı yaptı.

BACHELET: SİSTEMİK IRKÇILIĞIN SEMBOLİZE EDİYOR

Toplantıda konuşan Michelle Bachelet ise, ABD’yi doğrudan anmadan sistemik ırkçılık ve polisin ayrımcı pratiklerini sert bir dille eleştirdi. George Floyd’un katledilmesinin sistemik ırkçılığı sembolize eden ‘vahşice bir eylem’ odluğunun altını çizen Bachelet, köle ticareti ve sömürgeciliği tanıma ile bu mirasla yüzleşme konusundaki ‘yetersizliğe’ tepki gösterdi.

FARKLI FORMLARDA TAZMİN EDİLEBİLİR

Yüzyıllarca süren şiddet ve ayrımcılıkla yüzleşilmesi çağrısı yapan Michelle Bachelet, resmi özürler, hakikatleri araştırma süreci ve farklı tazminat şekilleriyle bunun yapılabileceğini vurguladı.

Bachelet’ten önce aralarında Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhaom Ghebreyesus’un da olduğu Afrikalı 20 kadar BM üst düzey yöneticisi tarafından imzalanan bir metinde, “Irkçı eylem veya söylemleri kınamak tek başına yetmez” denilmişti.