BM: Kolombiya’da onlarca katliam yapıldı; 41 FARC üyesi katledildi

2016’daki barış anlaşmasına rağmen şiddet eylemleri ve katliamların devam ettiği Kolombiya’da BM verilerine göre sadece bu yıl içinde en az 33 toplu katliam yaşandı.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yapılan açıklamada, Kolombiya’da yaşanan şiddet sarmalı ‘sert bir dille kınandı’. Ülkenin farklı bölgelerinde yeraltı ekonomisinin hakim olduğu, silahlı grupların saldırılar düzenlediği savunulan açıklamada, bunun ağır insani sonuçlarının olduğunun altı çizildi.

Ülkede bu yıl içinde en az 33 katliamın gerçekleştiği bilgisinin paylaşıldığı açıklamada, son olarak geçtiğimiz Cumartesi Narino bölgesinde biri kadın 8 kişinin bir çiftliğe düzenlenen silahlı saldırıda yaşamlarını yitirdiği kaydedildi. Saldırının hemen öncesinde ise 14 ve 16 yaşlarındaki 5 siyahi çocuğun cesetleri bulunmuştu.

EN AZ 41 ESKİ FARC SAVAŞÇISI KATLEDİLDİ

Açıklamada, bu yılın ilk 6 ayında Kolombiya Silahlı Devrimci Birlikleri (FARC) üyesi eski gerillalardan 41’inin katledildiği bilgisi de paylaşıldı. Bu ise 2019’un aynı dönemine oranla yüzde 10 artış demek.

BM’ye göre, ülkede düzenlenen katliamların yüzde 80’i kokain üretiminin yapıldığı alanlarda meydana gelirken, yüzde 78’i de suç örgütlerince düzenlendi.

BM’nin açıklaması, geçtiğimiz Pazar birçok sivil toplum kuruluşunun yaptığı uyarı açıklamasından sonrasına denk geliyor. Son açıklamada, Covid-19 nedeniyle alınan önlemlere rağmen suç örgütlerinin rahat ettikleri ve ülkedeki güvenlik sorununun ciddi boyutlarda olduğu vurgulanmıştı.

Sivil toplum kuruluşlarına göre bu yıl içinde en az 97 çevreci de suç örgütlerince katledildi.

FARC İLE BARIŞ: PARAMİLİTERLER VE SUÇ ÖRGÜTLERİ HALEN AKTİF

FARC gerillaları, 2016 yılındaki barış anlaşması sonrasında 2017 yılında silahlı mücadeleye son vermişti. Ancak barış koşullarının anlaşmadaki gibi uygulanmayacağını anlayan binlerce FARC üyesi 2018’den bu yana yeniden silahlı mücadeleye dönmüştü. FARC’tan ayrılanların yanı sıra Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) mensubu binlerce gerilla ile diğer bazı devrimci grupların silahlı mücadelesi sürüyor.

FARC’ın 1960’lı yıllardan bu yana yürüttüğü silahlı mücadeleyi sonlandırması çatışmaları kısmen azaltsa da on yıllarca devlet ile işbirliği yapan paramiliter gruplar ile diğer suç örgütlerinin faaliyetlerine karşı yeterli önlem alınmış değil. Dünyanın en büyük kokain üreticisi olan Kolombiya’da BM’ye göre 2019’da toplam 154 bin hektar alanda koka üretimi yapılıyordu.