BM, Maduro ve bakanlarını 'insanlığa karşı suç işlemekle' suçladı

Birleşmiş Milletler'e bağlı soruşturmacılar, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve bakanlarını insanlığa karşı suç işlemekle suçladı.

BM soruşturmacıları Venezuela'ya ilişkin hazırladıkları raporda "insanlığa karşı suçlar işlendiğine dair kanıtlar" bulduklarını savundu.

Soruşturmayı yürüten ekibin başındaki Marta Valinas, Devlet Başkanı, İçişleri ve Savunma bakanlarının bu suçların "talimatını verdikleri veya işlenmesine katkıda bulunduklarına dair nedenlere sahip olduklarını" belirtti.

Valinas, aralarında "keyfi cinayetler ve sistematik olarak işkenceye başvurulmasının da bulunduğu bazı suçların insanlığa karşı suç kapsamına girdiğini" ifade etti.

411 sayfalık raporda, "Bu eylemler münferit vakalar olmaktan çok uzaktır, bu suçlar üst düzey subaylar ve hükümetin üst düzey sorumlularının doğrudan bilgisi dahilinde ve desteğiyle devlet direktifleri adına koordine edildi ve işlendi" denildi.

BM soruşturmacıları Venezuela makamlarında derhal "bağımsız, tarafsız ve şeffaf" soruşturma yürütmesini istedi.

Valinas, Uluslararası Ceza Mahkemesi dahil başka kurumların da raporda tespit edilen ihlaller ve suçların sorumlusu bireylere karşı adli eylemleri değerlendirmesi gerektiğini belirtti.