BM’nin göç anlaşmasına istemeyen ülkelerin sayısı artıyor

BM’nin göç sorununa küresel bir çözüm bulunması için hazırladığı anlaşmayı imzalamayacağını açıklayan ülkelerin sayısı 6’ya çıktı. Anlaşmaya “hayır” diyen ülkelerin başını ABD ve Avusturya çekiyor.

Fas’ın Marakeş kentinde 10-11 Aralık tarihleri arasında düzenlenecek uluslararası bir konferansta Birleşmiş Milletler 193 üye ülkeye imzalamaları için 34 sayfadan bir anlaşma sunacak. 2016 yılının Eylül ayında BM, New York’taki merkezinde dünya çapında gittikçe derinleşen göçmen ve mültecilerin sorunlarına çözüm için bir deklarasyon açıklamıştı.

Bu deklarasyon üzerine yapılan tartışmaların ardından geçtiğimiz Temmuz ayında BM “Güvenli, Düzenli ve Kurallı Göç için Küresel Pakt” adıyla anlaşmasını tamamlamıştı. 23 ortak hedeften oluşan anlaşma bir yandan illegal yollarla yapılan mülteciliğe karşı mücadeleyi teşvik ederken, diğer yandan da mülteciliğin bir hak olduğuna dikkat çekiyor.

190’ya yakın ülke anlaşmayı imzalayacağını açıklarken, “Hayır anlaşmayı istemiyoruz” diyen ülkelerin sayısı da artıyor. İlk olarak anlaşmaya “hayır” diyen ABD yönetimine şimdiye kadar Avusturya, Avusturalya, Polonya, Macaristan ve Çekya hükümetleri de katıldı. Anlaşmanın kabul edilmemesine ilişkin İtalya, Hırvatistan, İsviçre ve Slovakya’da da ciddi tartışmalar var, bu ülkelerin de önümüzdeki günlerde “hayır” demesi bekleniyor.

ALMANYA NE YAPACAK?

Birçok Avrupa Birliği üyesi ülkesinin anlaşmayı imzalamayacağını açıklaması karşısında Almanya’nın nasıl bir tavır alacağı merak ediliyor. Özellikle başbakan Angela Merkel’in Varşova’daki temasları sırasında Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki’nin “Bu anlaşma ülkemizin egemenliğini tehdit ediyor, bu yüzden anlaşmaya taraf olmayacağız” çıkışı Merkel’e beklenmeyen sert mesaj olarak yorumlanmıştı.

Almanya’da 2015 yılında bir milyona yakın göçmene kapıların açılmasının ardından başbakan Merkel ciddi bir baskı görmüş, “Mültecilere hoş geldin kültürünün” aşırı sağcı parti Almanya İçin Alternatif (AfD)’nin yükselişine neden olarak gösterilmişti. Şu ana kadar birçok kez Merkel BM’nin bu tarihi girişimini överek anlaşmayı imzalayacaklarını söylemişti.

Ancak Merkel’in Aralık ayında yapılacak kongrede partisinin genel başkanlık görevine aday olmayacağını açıklaması ardından hem partisinden hem de yaygın Alman basınında anlaşmaya yönelik tartışmalar yeniden alevlendi. Ülkenin önde gelen gazetelerinden Bild, bugünkü sayısında tartışmaların açık yapılması gerektiğini belirterek, anlaşmaya yönelik anti-propagandasına başladı.

“Anlaşmanın amacı fakir ülkelerdeki insanları Almanya ve zengin batı ülkelerine yerleştirmek” şeklinde propaganda yapan göçmen karşıtı parti AfD’nin talebiyle yarın Federal Meclis’te bir oturumun yapılması bekleniyor.