BM’nin perdeleri ve Che Guevara

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantı salonunun perdeleri geçtiğimiz gün 1964 yılından bu yana ilk kez açıldı.

Güvenlik Konseyine başkanlık eden Almanya, teknik olarak, 55 yıl aradan sonra Konsey’in toplantı salonunu gün ışığıyla buluşturdu. Konseyin yüksek tavanına kadar olan pencerelerini kapatan ağır perdeler bir birleşim sırasında açıldı.

Almanya’nın BM temsilciliği tarafından twitter üzerinden yayınlanan fotoğraflarda East nehri kıyısında bulunan Güvenlik Konseyi salonunda gün ışığında çalışma yürütüldüğü görülüyor.

Peki bu perdeler neden kapandı?

Bundan 55 yıl önce aynı salonda Arjantinli efsane devrimci Che Guevara, Güvenlik Konseyi’nde bir konuşma yapıyordu. Guevara’nın konuşması sırasında East nehrinin karşı yakasından toplantı salonuna bir roket atıldı. Roket salona ulaşmasına 180 metre kala nehre düştü. Patlama salondan da net bir şekilde duyuldu.

Küba’nın o dönem sanayi bakanlığını yürüten Che, patlamaya rağmen konuşmasına hiç ara vermedi. Che konuşmasının sonunda ise purosundan derin bir nefes alarak patlamanın purosunun tadına tat kattığını söyledi.

New York polisi yaptığı soruşturmada roketatar mekanizmasını nehir kıyısında sazlıklara gizlenmiş olarak buldu. Daha sonra yapılan soruşturmada roketatar mekanizmasının doğru ayarlanması durumunda roket mermisinin Güvenlik Konseyi salona ulaşabileceği tespit edildi.

Bu raporun ardından Güvenlik Konseyi’nin pencereleri ağır perdelerle kapatıldı.

2013 yılında Güvenlik Konseyi’nin camlarının patlamaya dayanıklı dağılmayan camlarla değiştirilmesinin ardından da ilk kez perdeler geçtiğimiz gün bir birleşim sırasında açıldı.

Bu birleşimi önümüzdeki hafta Libya ile ilgili birleşim takip edecek. Gündemi öneren İngiltere birleşimin gizli olmasını önerdi. Kapalı kapılar arkasında yapılacak olan bu birleşimin kapalı perdeler arkasında yapılıp yapılmayacağı ise henüz belli değil.