BM’nin Yemen elçisi ilk kez İran’da

Birleşmiş Milletler Yemen Özel Elçisi Martin Griffiths, görevine başlamasından bu yana ilk kez İran’a ziyarette bulundu.

İran devlet televizyonunda yayınlanan habere göre BM Yemen Özel Elçisi Martin Griffiths, iki günlük bir ziyaret için Tahran’a ulaştı.

Elçinin, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ve diğer yetkililerle görüşeceği bildirildi.

Griffiths bürosu tarafından yapılan açıklamada da bu ziyaretin Yemen çatışmasına müzakereli siyasi çözüm çabalarının bir parçası olduğu belirtildi.

Bu ziyaret, ABD’nin Suudi Arabistan’ın Yemen’deki operasyonuna desteğini çektiği açıklamasından üç gün sonrasına denk geldi.

BM temsilcisinin önceliğinin bir ateşkes anlaşması yapılması, acil insani tedbirlerin teşvik edilmesi ve siyasi sürecin yeniden başlatılması olduğu kaydedildi.

Griffiths’in sözcüsü İsmini Palla, bu ziyaretin bir süredir planlandığını belirtti.

ABD, SUUDİ OPERASYONUNDA DESTEĞİNİ ÇEKTİ

ABD’nin yeni başkanı Joe Biden, Perşembe günü yaptığı açıklamada ABD’nin Yemen’deki Suudi Arabistan operasyonuna desteğini çektiğini duyurmuştu.

Washington yönetimi Cuma günü yaptığı bir başka açıklamada insani krizden dolayı Yemenli Husileri terörist örgütler listesinden çıkarma niyetini açıkladı. Daha önce Donald Trump yönetimi giderayak Husileri listeye almış, Biden yönetimi göreve başlar başlamaz bu kararı askıya almıştı.

Yemen'de 6 yıldan beridir Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu'nun desteğini alan hükümet güçleri ile Husiler arasında savaş yaşanıyor. İran destekli Şii Husiler, ülkenin kuzeyinin önemli bir bölümünü kontrolünde bulunduruyor.

2015'den bu yana süren Yemen iç savaşında şimdiye kadar çoğu sivil on binlerce kişi hayatını kaybetti. Bu savaş nedeniyle Yemen'de dünyanın en ağır insani krizi yaşanıyor.