BM Rusya’yı 'Kırım işgali'ne son vermeye çağırdı

Birleşmiş Milletler (BM), Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesini yeniden ‘işgal’ olarak nitelerken, buna derhal son vermesini istedi.

BM Genel Kurulu’nda yapılan oturumda, Rusya’nın Ukrayna’ya bağlı olan ve 2014’de fiili olarak ilhak ettiği Kırım Özerk Bölgesi’nden çıkması istendi.

Aralarında birçok Avrupa ülkesi, ABD, Avustralya, Kanada ve Türkiye’nin olduğu 40’a yakın ülkenin önerisiyle getirilen tasarıya 62 ülke evet oyu verirken, 17 ülke de karşı yönde oy kullandı.

Karar tasarısında Rusya Kırım’da ‘işgalci güç’ olarak tanımlanırken, bu bölgedeki tüm askeri güçlerini ‘tümüyle ve şartsız’ bir şekilde sonlandırması isteniyor.

‘Rusya’nı Ukrayna toprağındaki işgali gecikmeden sonlandırması’ gerektiği vurgulanan tasarıda, Moskova’nın bölgeye nükleer silahlar dahil yoğun bir silah gücü yığdığı belirtildi. Tasarıda, Rusya’nın bu aktivitelerine de derhal son vermesi çağrısı yapıldı.

Herhangi bir yaptırım gücü olmayan karar tasarısı daha çok politik baskı unsuru olarak önemli görülüyor.

Ukrayna’da 2013 yılı sonunda başlayan hükümet karşıtı gösteriler sonrasında 2014 şubat ayında ülkenin doğusundaki Rus çoğunluklu bölgeler bağımsızlık ilan etmişti. Aynı dönemde Rusya da Kırım’ı asker göndermiş ve Mayıs ayında da bölgeyi ilhak ettiğini duyurmuştu. 18’nci yüzyıl sonunda Rusya’nın topraklarına dahil ettiği Kırım, 1954 yılında dönemin Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) Devlet Başkanı Nikita Kruşçev tarafından Ukrayna’ya bağlanmıştı.

2014 yılında Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk bölgelerinde bağımsızlık yanlısı Ruslarla Ukrayna güçleri arasındaki çatışmalarda 13 bini aşkın kişi yaşamını yitirmişti.

L'ONU a adopté une résolution réclamant à la Russie de mettre un terme à son «occupation temporaire» de la Crimée.