BM: Tigray’da 30 bin çocuk açlıktan ölme tehlikesi altında

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu UNICEF, Etiyopya’nın Tigray bölgesinde girişi zor alanlarda kötü beslenme sorunu yaşayan 30 bin çocuğun açlıktan ölme tehlikesi altında olduğu uyarısında bulundu.

UNICEF'in Cenevre'deki sözcüsü James Elder, "Yardımımızı artırmak için insani erişim olmadan, bu son derece erişilemez bölgelerde şiddetli yetersiz beslenmeden muzdarip yaklaşık 30.000 çocuk ölme riskiyle karşı karşıya" dedi.

Tigré bölgesinde altı ayı aşkın bir süredir çatışmalar yaşanıyor. Çatışmaların bir tarafından federal ordu var, diğer tarafında Amharas milisleri. Savaşın başından bu yana en ağır bedeli siviller ödüyor. Merkezi hükümet bölgeyi isyanla suçlayarak 4 Kasım günü, merkezi hükümete muhalif olan Tigre Halkı Kurtuluş Cephesi’ne savaş açmıştı. 2019 Nobel Barış Ödüllü Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, operasyonun kısa süreceğini öne sürmüştü ancak aldı aydır halen çatışmalar devam ediyor.

Birleşmiş Milletler’e göre Tigray nüfusunun yüzde 91’i insani yardıma ihtiyaç duyuyor. Diğer bir ifadeyle 4 milyon kişinin gıda yardımına ihtiyacı var.

İnsani yardımların silahlı gruplar tarafından engellendiği belirtiliyor. Dünya Gıda Programı, eğer bir şey değişmezse onbinlerce kişinin açlıktan öleceğini belirtiyor.

BM’ye bağlı Dünya Gıda Programı acil durumlar bölümü müdür yardımcısı Brian Lander, “Görünüşe göre en ciddi aşama olan 5. aşama, Tigray'daki 353.000 kişiyi zaten etkiliyor. Bu alanlara ulaşmak için gerekli erişimi sağlayamazsak, bu sayının önümüzdeki aylarda 400.000'i geçmesi bekleniyor” dedi.