BM: Türkiye Libya’da silah ambargosunu ihlal ediyor

Birleşmiş Milletler’in silah ambargosunu denetlemekten sorumlu uzmanların hazırladığı gizli bir rapora göre, Türkiye, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri 2011’den bu yana Libya’ya dayatılan silah ambargosunu ihlal etti.


BM uzmanlarının yaptığı çalışmaların sentezine erişim sağlayan AFP’nin haberine göre uzmanlar şu sonuca vardı: “Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün ve Türkiye düzenli bir şekilde ve bazen gizleme ihtiyacı duymadan açıkça silah sağladı.”

BM diplomatları Ürdün’ü, ülkenin doğusunu denetiminde bulunduran mareşal Halife Haftar birliklerine eğitim vermekle suçladı. Haftar birlikleri, Türk destekli grupların hakim olduğu ve BM’nin de tanıdığı Ulusal Birlik Hükümeti’nin merkezi olan Trablus’u ele geçirmek için Nisan ayından buyana operasyon düzenliyor. Suudi Arabistan da Haftar birlikleri lehine bombardıman uçakları kullanmakla suçlanıyor.

TÜRK DEVLETİ AÇIK DESTEK VERİYOR

Raporda Türk devleti ise Başbakan Fayez El Sarraj’ın Trablus merkezli hükümetine açık destek verdiği belirtilirken, askeri birliklere zırhlı araçlardan insansız hava araçlarına kadar materyaller sağlandığı kaydediliyor.

Raporda ayrıca Tablus merkezli hükümet ile Hafta ordusuna destek amaçlı Çadlı ve Sudanlı askeri birliklerin de Libya’da varlık gösterdiğine dikkat çekildi. Uzmanlar, birbiriyle savaşan iki tarafın askeri kapasiteleri güçlense de, sahadaki yabancı askeri grupların etkisinin gerçekte sınırlı kaldığına işaret etti.

Rapor, 29 Ekim günü BM Güvenlik Konseyi’nin 15 üyesine sunulmuş. Aynı raporda, “Her iki taraf silah ambargosunu ihlali olan silah, askeri ekipman, teknik destek ve Libya’ya ait olmayan savaş uçakları desteği aldı” denildi.

RAPOR AY SONUNDA GÜVENLİK KONSEYİ’NDE TARTIŞILACAK

85 sayfalık rapor ayrıca 300 sayfalık ekten oluşuyor. Bu ekler fotoğraflar, haritalar, gemilerle teslimatı yapılan yüklere ilişkin belgelerden oluşuyor. Rapor, Kasım ayı sonunda BM Güvenlik Konseyi’nin 15 üyesi tarafından Libya ile görevli Yaptırım Komitesi bünyesinde tartışılacak ve onaylandıktan sonra muhtemelen Aralık ayında yayınlanacak.

Raporda, “Uzmanlar grubu Libya’da güvenliği, barışı ve istikrarı tehdit eden çok çeşitli eylem tespit etti” vurgusu yapıldı.

BM diplomatları, raporda adı geçen üç ülkenin dışında Mısır, Fransa, Suudi Arabistan ve Katar’ın da bir çok müdahalelerde bulunduğu üzerine sorgulamada bulunuyor.

RUSYA’NIN PARALI ASKERLERİ

Raporda, Rusya’nın Libya’ya gönderdiği paralı askerlerden bahsedilmiyor. New York Times’a göre, Salı günü Libya’ya da 200’e yakın paralı asker konuşlandırıldı. Gazete, Trablus’u ele geçirmeyi hedefleyen mareşal Halife Haftar lehine savaşın kaderini değiştirebileceği yorumunda bulundu.

New York Times gazetesinde yer alan araştırma, Wagner grubunun Libya’daki varlığına ilişkin ilk iddia değil. Rus internet gazetesi Meduza da yakın zamanda bir çok paralı Rus askerinin Libya’daki hava saldırılarında öldürüldüğüne dair uzun bir haber yayınlamıştı. Haberde, Rus askerlerin Trablus yakınında ulusal birlik hükümetinin hava saldırılarında öldüğü belirtilmişti. Aynı araştırmaya göre, bazı cenazeler büyük bir gizlilik içerisinde Rusya’ya taşındı. Rus ve Batılı bir çok medya tarafından yapılan araştırmalar, Wagner grubunun Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakın Evgueni Prigojin tarafından finanse edildiğine işaret ediyor. İş adamı Prigojin, bir çok kez Wagner ile ilişkisini reddetti. Geçen Temmuz ayında Wagner’in Orta Afrika Cumhuriyeti’ndeki varlığını araştıran üç Rus gazeteci, şüpheli koşullarda katledilmişti.