BM: Türkiye üzerinden binlerce Suriyeli Libya’ya gönderiliyor

BM, 18 yaşın altında olan binlerce Suriyelinin para karşılığında Türkiye’den Libya’ya savaşmak için gönderildiğine dikkat çekerek, bunun BM Güvenlik Konseyi kararları ve uluslararası hukukun ihlali olduğuna vurgu yaptı.

Birleşmiş Milletler (BM) Çalışma Grubu Başkanı Chris Kwaja, Yargısız infazlar özel raportörü Agnes Callamard, İşkence özel raportörü Nils Melzer, Libya’daki çatışmalarda yer alan dış aktörlerin savaşı daha da derinleştirdiğine ve Libya’da para karşılığında kullanılan yabancı savaşçıların durumuna dikkat çekmek amacıyla bir açıklamada bulundu.

“Libya’daki çatışmaların tarafı olan ve bir grubu destekleyen yabancı aktörlerin varlığı Libya’da geliştirilecek barışçıl bir çözümü zayıflatıyor” denilen açıklamada devamla “Libya Ulusal Ordusu (LUO), Trablus’u ele geçirmek amacıyla Nisan 2019’dan başlattığı saldırılardan bugüne, Libya’daki çatışmalarda tarafların yabancı paralı askerleri ve dış aktörleri kullanıldığı hakkında yaygın raporlar alıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

BM paralı askerlerin kullanımı ile ilgili çalışma grubu başkanı Chris Kwaja, Libya’da paralı askerler ve silah gönderilmesinin silah ambargosu ve uluslararası hukukun ihlali olduğunu belirtti.

Son aylarda 18 yaşın altında çocukların da olduğu binlerce Suriyelinin savaştırılmak amacıyla Türkiye üzerinden Libya’ya gönderildiğinin altını çizen uzmanlar, “Bu çocuklar son derece savunmasız ve sosyal-ekonomik durumları kötü olduğundan kaynaklı bunların para karşılığında savaşmak için Libya’ya gönderildiğinden endişe ediyoruz” dedi.

İlgili güçleri ve hükümetleri sorumluluk almaya çağıran uzmanlar, endişelerin doğrudan Libya Hükümeti, Türkiye, Rusya ve Libya Ulusal Güçleri’ne aktarıldığını belirtti.