BM Tunus'taki Libya görüşmeleri için 'iyimser'

Libyalı taraflar seçimler için bir yol haritası oluşturmak için Pazartesi günü Tunus'un başkentinde görüşmelere başlayacak. Birleşmiş Milletler, bu konuda iyimser olduklarını belirtiyor.

BM'nin Libya elçi vekili Stephanie Williams, ülkedeki seçimler için bir yol haritasına ulaşmak amacıyla Pazartesi günü Tunus'ta başlayacak olan Libya görüşmeleri konusunda "iyimser" olduğunu söyledi.

2011'de Muammer Kaddafi rejiminin kanlı bir şekilde devrilmesinden bu yana Libya kaos içerisinde bulunuyor.

Mevcut durumda ülke iki güç arasında bölünmüş durumda. Bir yanda Trablus merkezli, Türkiye ve Katar destekli Ulusal Birlik Hükümeti (GNA), diğer yanda özellikle Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Rusya tarafından desteklenen ülkenin doğusunu merkez edinen Mareşal Halife Haftar güçleri var.

Türk devleti Müslüman Kardeşler ağırlıktaki Trablus hükümetine doğrudan destek vererek, BM silah ambargosunu açık bir şekilde ihlal ediyor.

Tunus'taki görüşmeler, rakip güçleri temsil eden 75 Libyalı katılımcıyı bir araya getirecek: Tobruk Parlamentosu (doğu) ve Yüksek Devlet Konseyi üyeleri (batı) ve BM tarafından seçilen katılımcılar, Libya'daki siyasi krizden çıkmanın yolları üzerinde duracak.

Bu diyalog son aylardaki görece sakin dönemin ardından geldi. Ekim ayında, çatışmanın iki ana tarafı bir ateşkes anlaşması imzaladı. Anlaşma, ekonomik açıdan hayati önemdeki petrol üretiminin yeniden başlaması ve siyasi müzakerelerde ilerlemenin yolunu açıyor.

Stephanie Williams, Tunus'ta düzenlediği basın toplantısında, bu toplantının yıllarca süren kaos ve istikrarsızlıktan sonra "eşsiz bir fırsat" olduğunu söyledi.

"Bu böyle devam edemez" diyen Williams, katılımcıları “Libya'nın iyiliği için taviz vermeye hazırlıklı olarak bir uzlaşma ruhuyla toplantıya gelmeye” çağırdı.

Williams, “Burada nihai hedef seçimler olmalıdır. Seçimlere doğru açık bir yol haritasına ihtiyacımız var" diye ekledi.