BM: Türkiye Libya’ya çocuk savaşçı gönderdi

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, Türk devletinin Libya’ya “çocuk asker” gönderdiğini rapor etti.

İnsan Hakları Konseyi’nin Libya Veri Toplama Misyonu, 2016’dan bu yana çocuk hakları ihlallerini araştırdığı raporunu yayımladı.

BBC Türkçe’nin yer verdiği rapora göre, Libya’daki iç savaşta Türkiye de “çocuk savaşçı” kullandı.

Raporda şu ifadeler dikkat çekiyor: "2019 sonlarından itibaren elde edilen kanıtlara göre Türkiye, görünüşlerinden açıkça anlaşılacak şekilde 15-18 yaş arasındaki Suriyeli çocukların silah altına alınması ve Ulusal Mutabakat Hükümeti için para karşılığında Libya Ulusal Ordusu'na karşı savaşmasına aracı oldu.”

Aynı raporda, "Bu çocuk savaşçılar muharip olarak veya güvenlik kuvveti gibi destekleyici görevlerde farklı alanlarda kullanıldı. İtaat etmemeleri halinde çoğu hapse atıldı, bir kısmı da yaralandı” ifadeleri yer aldı.

Türkiye’nin uluslararası sözleşmeleri ihlal ettiğine vurgu yapılan raporda şunlar belirtiliyor: “Hem Libya hem Türkiye, Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin ilgili protokolünde belirlenen ‘çocukların çatışmalarda kullanılmasını ve silah altına alınmasını engelleme’ yükümlülüklerini ihlal etti.”

Raporda, sivillerin öldürüldüğü saldırılarda Türkiye’de üretilen insansız hava araçlarının kullanıldığı da kaydediliyor. Özellikle 3 Haziran 2020’e Kasr Bin Gaşir kasabasında arka arkaya dört insansız hava aracı saldırısında en az 12 kişinin öldürüldüğü belirtiliyor. Silahsız bu kişiler arasında kadın ve çocukların olduğu tespit edildi.

Rapora göre ayrıca Türk devletinin Suriye’den çete üyelerini taşıyarak Libya’da savaştırdığına dair kanıtlara ulaşıldı.  BM’nin raporunda bu konuda şunlar ifade ediliyor:

"BM Misyonu, UMH'ye (Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti) destek amaçlı yürütülen savaşlarda Suriye vatandaşlarının rol aldığına dair kanıtlara ulaştı. Misyonun görüştüğü Suriyeli savaşçılar, Suriye'de 'Özgür Suriye Ordusu'ndaki üstleri tarafından buraya gönderildiklerini; Türkiye'nin kendilerinin Libya'ya gönderilmesinde Türk vatandaşlarının aktif rol aldığını ve kendilerinin bu görevi kabul etmekteki amaçlarının maddi gelir elde etmek olduğunu anlattı. Bu Suriyeli savaşçıların herhangi bir ihlâlde bulunup bulunmadığına yönelik araştırmalar sürüyor."