BM uyardı: Sudan’da insani kriz derinleşiyor

Birleşmiş Milletler, aylardır süren çatışmaların ardından 17 milyondan fazla insanın gıda güvencesinden yoksun olduğu Sudan'daki gıda kriziyle mücadele için acil olarak 75 milyon dolardan fazla yardım çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) yaptığı basın açıklamasında Sudan'da tırmanan gıda krizi konusunda alarm vererek, “yaklaşmakta olan insani felaketi önlemek için acil ve toplu eylem çağrısında" bulundu.

Salı günü yayınlanan tahminlere göre, 17.7 milyon kişi, diğer bir ifadeyle nüfusun yüzde 37'si Ekim 2023 ile Şubat 2024 arasında yüksek düzeyde gıda güvensizliği ile karşı karşıya kalacak.

Nisan ayından bu yana, ordu şefi Abdul Fettah el-Burhan'a bağlı güçler ile eski yardımcısı Muhamed Hamdan Daglo tarafından komuta edilen paramiliter hızlı destek kuvvetleri (HDK) arasında iktidar savaşı yaşanıyor.

Silahlı Çatışma ve Olay Verileri Projesi'nin ihtiyatlı tahminlerine göre 12 binden fazla insan öldürülürken, Birleşmiş Milletler yaklaşık 6,8 milyon insanın evlerini terk etmek zorunda kaldığını belirtiyor.

FAO'dan yapılan açıklamada "Çatışma ve tırmanan şiddet insani krizi derinleştiriyor ve birçok kentsel, yarı kentsel ve kırsal alanda nüfusun gıda güvenliğini kötüleştiriyor" denilerek en kötü etkilenen bölgelerin Darfur, Kordofan ve Hartum olduğuna dikkat çekildi.

FAO’nun Sudan'daki temsilcisi Hongjie Yang, "Aciliyet açık ve taahhüdümüz sarsılmaz” derken hayati desteğin sürmesi için daha fazla fona ihtiyaç olduğunun altını çizdi.

Bu nedenle FAO, özellikle yerel tarımsal üretimin geliştirilmesine yardımcı olmak için acil olarak 75.4 milyon dolar talep ediyor.

Basın açıklamasına göre FAO, Temmuz ve Eylül 2023 arasında, özellikle tohum dağıtarak bir milyondan fazla çiftçi hanesine (5 milyon kişi) yardım etti.