BM’ye göre aynı odada bir araya gelmek bir başarı!

Cenevre’de bir araya gelen Suriye Anayasa Komitesi’nin toplantıları, 45 kişilik anayasa yazım kurulunu ile devam ediyor. Görüşmelerde Suriye adına ilerleme kaydedilmezken, BM yetkilileri tarafların aynı odada bir araya gelmesini başarı olarak görüyor.

150 kişilik Suriye Anayasa Komitesi’nin toplantıları Birlemiş Milletler çatısı altında 30 Ekim’de BM Cenevre Ofisinde başlamıştı.

Geçtiğimiz Cuma günü birinci turu sona eren toplantılar, hafta başından beridir 45 kişilik anayasa yazım kurulunun toplantıları ile devam ediyor. 15’i rejim heyetinden, 15’i muhalif diye adlandırılan gruplardan, 15 ise BM’nin Sivil toplum kuruluşları arasından belirlediği isimlerden oluşan anayasa yazım kurulu günlük olarak toplantılar gerçekleştiriyor. Bu toplantılarda şimdiye kadar özellikle nasıl bir anayasa vizyonunu geliştirileceği üzerinde duruluyor.

REJİME GÖRE TEMEL KRİTER EGEMENLİK VE TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ

Bugüne kadar yapılan toplantılarda herhangi bir olumlu gelişme sağlanamazken, BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen tarafların aynı odada bir araya gelmesini bir başarı olarak görüyor. Toplantıların ikinci turunun Cuma günü sona ermesi beklenirken, Şam rejimi heyetine başkanlık eden Ahmad el Kuzbari, toplantıların bundan sonraki etaplarının Şam’da devam etmesi gerektiğini söylemişti.

Kuzbari, “Suriye’nin egemenliğini, toprak bütünlüğünü ve bağımsızlığını tartışmaya açacak bütün görüşmeleri reddederiz” diyerek, hangi kriterler üzerinden masada kalmaya devam edeceklerini vurgulamıştı.

Sabah saatlerinde ayrı araçlarla BM Cenevre Ofisine gelen komite üyelerini BM yetkilileri kapıda karşılayarak, toplantıların yapacağı odaya yönlendiriyor.

Toplantılar basına kapalı gerçekleştirilirken, BM basın bürosu sadece heyetlerin geliş ve çıkış saatlerini basın mensupları ile paylaşıyor.

KİMLERDEN OLUŞUYOR?

Askeri ve siyasi anlamda en temel güç olan Kuzey Doğu Suriye Özerk Yönetim temsilcilerinin davet edilmediği Suriye Anayasa Komitesi, 150 kişilik bir komiteden oluşuyor. Bunların 50’si rejimden, 50’si başını Türkiye’nin çektiği bölgesel güçlerin desteğindeki gruplardan oluşuyor. Geriye kalan 50 isim ise BM tarafından Suriyeli Sivil Toplum Kuruluşları arasından seçilen isimlerden oluşuyor.

Bu 150 kişilik komite içerisinden seçilen küçük yapı diye adlandırılan anayasa yazım komitesi ise taraflar arasından eşit bir şekilde bir araya getirilen 45 üyeden oluşuyor.

ÖZERK YÖNETİM TANIMAYACAĞINI AÇIKLAMIŞTI

Anayasa görüşmelerine davet edilmeyen Kuzey Doğu Suriye Özerk Yönetimi yaptığı açıklamada, kendilerinin katılmadığı toplantılardan çıkacak hiçbir kararı veya yapılacak anayasayı tanımayacaklarını duyurmuştu.

KÜRTSÜZ GERÇEKLEŞEN GÖRÜŞMELER SONUÇ VERMEMİŞTİ

Birleşmiş Milletler öncülüğünde Suriye’deki iç savaşa siyasi çözüm arayışı, ilk olarak Cenevre Görüşmeleri adına altında 2011 yılında başlatılmıştı. Bölgenin hem askeri hem de siyasi anlamda en önemli aktörlerinden Kürtler davet edilmeden 2017 yılının son aylarına kadar toplamda Cenevre’de 8 görüşme gerçekleştirilse de Suriye’de siyasi çözüm adına hiçbir gelişme sağlanamamıştı.

Kasım 2017’de düzenlenen Cenevre -8 görüşmelerinin son gününde basının karşısına geçen BM’nin eski Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Cenevre görüşmelerinin başarısızlıktan ibaret olduğunu itiraf etmiş ve ardından da görevinden ayrılacağını duyurmuştu.