BM'ye göre Musul'a bir yılda 870 bin kişi geri döndü

Birleşmiş Milletler, DAİŞ çetelerinden kurtarılan Musul’a bir yıl içerisinde 870 bin kişinin geri döndüğünü açıkladı.

Birleşmiş Milletler Irak İnsani Yardım Koordinatörü Marta Ruedas, “IŞİD’den bir yıl önce kurtarıldıktan sonra yeniden özgürlüğüne kavuşan Musul’a son bir yılda 870 bin kişi geri döndü” dedi.

Ruedas, Musul’un DAİŞ çetelerinden alınmasından sonra “bir yıl sonrasında birçok insani kazanım elde edildiğini” sözlerine ekledi.

DAİŞ çeteleri Haziran 2014’te Musul’u neredeyse çatışmasız bir şekilde işgal etmiş ve burayı kendi başkenti yapmıştı. Çeteler Musul işgaliyle birlikte Irak ve Suriye’de geniş bir bölgeye, vahşi suçlar işleyerek yayıldıktan sonra özellikle Kobanê zaferinden sonra gerilemeye başlamış ve elindeki tüm toprakları kaybetmişti. Musul’daki DAİŞ işgali de Temmuz 2017’de sona erdirilmişti. DAİŞ’in işgal ettiği kentten 1 milyon insan kaçmak zorunda kalmıştı. Kent kurtarılsa da kentte ağır bir yıkım yaşanmış, hastane ve okullar dahil bir çok önemli yerleşim merkezi tuzaklarla doldurulmuştu.

BM yetkilileri, işgalin sona ermesinden bir yıl sonra büyük acıların yaralarının sarıldığını söylüyor. Ruedas, son bir yılda BM’ye bağlı yardım kuruluşlarının kentte geniş çaplı insani ihtiyaçları karşıladığını belirtti. Ruedas, buna rağmen Musul ve Irak’ta halen insani yardıma şiddetle ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi.

BM yetkilisi Ruedas, “Musul’da hayatın tam anlamıyla normale dönmesi bizleri cesaretlendirmiş olsa da, Irak’ta hala iki milyon kişi yerlerinden edilmiş durumda. Musul kentine geri dönenmeyi seçenler halen bir çok zorlukla mücadele etmek zorunda kalıyorlar” diye konuştu.

BM, son bir yıl içerisinde Musul’daki insani yardım faaliyetlerini değerlendiren bir rapor yayınladı. Bu faaliyetlerden bazıları şöyle: Yerlerinden edilmiş Musullular için altı kamp kuruldu, geri dönenler için iki ihtiyaç merkezi kuruldu, 638 okulun üçte biri onarıldı, 87 bin öğrenciye acil yemek dağıtımı sağlandı, Ninova vilayetinde 53 bin ambulans hizmete konuldu, iki saha hastanesi kuruldu, 16 temel sağlık kliniğinin tam kapasiteyle hizmet vermesi sağlandı, Musul'da sağlık, eğitim ve su kaynaklarına enerji sağlayacak elektrik şebekesini yeniden inşa etmek için çalışmalar devam ediyor. 43.700'den fazla patlayıcı imha edildi, oturulmaz hale gelen 257 ev onarıldı, yaklaşık 3 bin kişinin evlerine dönmesi sağlandı.