BM: Yemen barış görüşmeleri 6 Eylül’de

Yemen’de 2014 yazından bu yana devam eden iç savaşın sonlandırılması için Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde düzenlenen görüşmeler 6 Eylül’de başlayacak.

BM Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths, barış görüşmelerinin 6 Eylül’de İsviçre’nin Cenevre şehrinde yapılacağını duyurdu. İç savaşın taraflarının Cenevre’ye davet edileceğini kaydeden Griffiths, açıklamayı BM Güvenlik Konseyi önündeki konuşmasında yaptı.

Yemen’de bir siyasi çözümün mümkün olduğunu söyleyen Martin Griffiths, tam olarak hangi kesimlerin davet edileceğine dair detay vermedi.

Yemen’de Şii Husi milislerinin 2014 yazında başlattığı isyan, 2015 başında başkent Sana’yı ele geçirmeleriyle birlikte bölgesel bir savaşa dönüşmüştü. Husilerin sürgüne zorladığı Cumhurbaşkanı Mansur Hadi’ye destek veren Suudi Arabistan ve diğer çok sayıda Arap ülkesinin oluşturduğu koalisyon, Husilere karşı havadan ve karadan saldırılar düzenledi.

Ancak 10 bini aşkın sivilin yaşamına mal olan ve milyonlarca kişinin açlıkla karşı karşıya kaldığı iç savaşta Suudiler ve Arap Koalisyonu tarafından Husilere karşı başarı elde edilemedi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Suudi Arabistan, Husilerin İran’dan silah yardımı aldığını iddia ediyor. İran ise bu iddiaları reddediyor.