BM: Yemen’de harekete geçilmezse milyonlarca ölüm kapıda 

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, başta ABD olmak üzere BM ülkelerinden Yemen’deki kıtlık krizine karşı acilen harekete geçilmesini istedi. 

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından iç savaş girdabındaki Yemen’de yaşanan insanlık krizine dair haftalardır yapılan çağrılara bir yenisi daha eklendi. 

30 milyonluk ülke nüfusunun üçte ikisine yakınının insani yardıma muhtaç olduğu ülkede acilen yardımlar yetişmezse büyük bir kıtlık tehlikesi söz konusu. 

“MİLYONLARCA HAYAT KAYBEDİLEBİLİR” 

Konuya ilişkin çağrı yapan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Acilen bir eyleme geçilmediği takdirde milyonlarca hayat kaybedilebilir” diyerek, yaşanan krizin boyutlarına dikkat çekti. Guterres, her ülkenin imkanları ölçüsünde insani yardımların ulaştırılması için destek vermesini istedi. 

ABD’DEN SORUMLU DAVRANILMASI TALEBİ 

Guterres, yardımların ulaştırılabilmesi için Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) alacağı kararların önemine de işaret eti. Zira iç savaşın tarafı olan Şii Husiler, ABD’nin kendilerini ‘terör örgütleri listesine’ almaları halinde insani yardımların ulaştırılmasına izin vermeyecekler. Guterres, ABD’nin böylesi bir kararının insanlık krizini büyüteceği uyarısında bulundu. 

Yemen’deki iç savaş 2015 yılından bu yana on binlerce kişinin yaşamına mal oldu. Daha önce yayınlanan bir WFP araştırmasında, ekonomisi çöken ülkede 30 milyonluk nüfustan en az 17 milyonunun ağır açlık tehlikesi içinde olduğu gerçeğine dikkat çekilmişti.