BM, Yemen’de sivillere saldırıya son verilmesini istedi

Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Hakları Komitesi (CRC) Suudi Arabistan’dan Yemen’de sivillere yönelik hava saldırılarına son vermesini ve bu tür saldırılarda bulunanların adalet önüne çıkarılmasını istedi.

Yemen’de üç buçuk yıldır süren savaşta, BM’ye göre 10 bini aşkın kişi hayatını kaybetti. Bunların çoğunluğu sivillerden oluşuyor. Ülkede ayrıca tarihin en büyük insani krizlerinden biri yaşanıyor. Halkın büyük bölümü açlıkla ve salgın hastalıklarla mücadele ediyor.

Suudi Arabistan geçen hafta CRC’ye, sivil hedeflerin vurulmaması için tedbirler aldıklarını bildirdi. CRC’nin 18 uzmanı tarafından hazırlanan raporda bu taahhüt not edilmekle birlikte çocukların Yemen’deki çatışmaların kurbanı olmaya devam ettiği vurgulandı.

Rapora göre Mart 2015’ten bu yana hava saldırılarında 1.248 çocuk öldü, bir o kadarı da yaralandı. Ağustos ayında Saada vilayetinde öğrencileri taşıyan bir otobüsün bombalanması sonucu 40 dolayınca çocuk katledilmişti.

Raporda sivil hedeflere yönelik saldırılarda her iki kanat da sorumlu tutuluyor. Özellikle okullar, sağlık merkezleri ve pazaryerlerine yapılan saldırılara dikkat çekilen raporda, uluslararası hukukun ihlal edildiği tepkisi yer alıyor.

Raporu hazırlayan uzmanlar, Arap Koalisyonu’nun 2016’da çocukların vurulduğu saldırılara ilişkin devreye koyduğu soruşturma ekibinin “etkisiz” olduğu endişesini dile getirdi. Bu tür saldırılardan dolayı hiç kimsenin yaptırım konusu olmadığını ifade eden rapor, koalisyon tarafından Yemen’e havadan ve denizden uygulanan ambargoya da son verilmesini istedi.