BM: Yemen’e yardımları kesmek ölüme mahkûm etmektir

Yemen’de milyonların kıtlık tehlikesine rağmen birçok ülkenin yardımlarda yeterli desteği sunmamaları BM tarafından ‘hayal kırıklığı’ olarak nitelendiriliyor.

2014 yazında başlayan iç savaşın halen sürdüğü Yemen’de 30 milyona yakın nüfusun 16 milyondan fazlasının gıda yardımına muhtaç olduğu tahmin ediliyor. Birleşmiş Milletler’e (BM) göre, 4 milyar dolara yakın bir fonun toplanamaması halinde bu yıl ülkedeki açlıkla mücadele başarısızlığa mahkum.

BM, insani yardımların ulaştırılamamasının veya yetersiz kalmasının Yemenlileri ‘ölüme mahkum etmek’ anlamına geldiği uyarısında bulunuyor. 

BM’YE GÖRE VAATLER ‘HAYAL KIRIKLIĞI’

Yemen’deki açlık krizinin aşılması için dün BM Genel Sekreteri Antonio Guterres tarafından bizzat açılan bağışlayıcı ülkeler konferansında istenilen sonuca ulaşılamadı. Konferans sonrasında Guterres tarafından yayınlanan basın açıklamasında, katılımcı ülkelerin sadece 1,7 milyar dolarlık bir yardım taahhüdünde bulunduğu bilgisi verildi.

Bu ise hem 2020 yılı hem de 2019’da verilen yardımların çok çok altında. BM’ye göre, kıtlık tehlikesiyle mücadele edilebilmesi için bu yıl sonuna kadar en az 3 milyar 850 milyon dolara ihtiyaç var. Guterres’in açıklamasında, yeterli yardımların toplanamaması ‘hayal kırıklığı’ olarak nitelendirildi.

‘YEMENLİLERİ ÖLÜME MAHKUM ETMEK DEMEKTİR’

BM Genel Sekreteri’nin açıklamasında birçok ülkenin ‘cömertçe’ davrandığı savunulsa da bazı ülkelere ise ‘Dünyanın on yıllardır görmediği düzeydeki açlık sorununu önlemek adına yeniden düşünülmesi’ çağrısı yapıldı.

“Yemen’de hali hazırda kıtlığa yakın durum nedeniyle 50 bin kişi hayatını kaybediyor” denilen açıklamada, özellikle çatışmaların sürdüğü bölgelerde bu durumun daha ağır olduğuna dikkat çekildi.

Yemen’de milyonlarca çocuk ve kadının ‘umutsuzca’ yardıma muhtaç olduğu vurgulanan açıklamada, “Yardımları kesmek, ölüme mahkûm etmektir” uyarısı yapıldı.

Guterres’in açıklamasında çatışmaların taraflarına da çağrı yapılarak, “Yemen’de askeri çözüm yoktur” denildi.

Yemen’de Şii Husi milislerinin 2014 yazında Cumhurbaşkanı Abd Rabbo Mansur Hadi yönetimine karşı başlattığı isyan sonucu Mart 2015’te başkent Sana düşmüştü. Başkentin düşmesi ardından Suudi Arabistan, Mısır ve Körfez ülkelerinin askeri koalisyonu da İran destekli Husilere karşı savaşa dahil olmuştu. İç savaşta on binlerce kişi hayatını kaybederken, milyonlarca kişi de yerlerinden oldu.