BMGK'de 3 ülkeden Suriye'ye çağrı: Operasyonu durdurun!

Erdoğan'ın İdlib'i işgal tehditleri sonrası ABD, İngiltere ve Almanya, BMGK'de Suriye yönetimine İdlib operasyonunu durdurma çağrısı yaptı.

Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın İdlib'i işgal etme tehditleri sonrası ABD, İngiltere ve Almanya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) Suriye yönetimine operasyonu durdurma çağrısı yaptı.

ABD, İngiltere ve Almanya çağrısında Türk devletinin işgal çabalarını görmezden gelerek, Suriye rejim güçlerine "Türkiye’nin İdlib’deki gözlem noktalarına saldırılarına son vermesi" gerektiğini belirtti.

BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Petersen de video konferansla katıldığı konferansta İdlib'te insani durumun kötüleştiğini söyledi.

Suriye güçlerinin M5 yolu ile doğusu ve Halep'in batısının tamamını aldığını söyleyen Petersen, Rusya ve Türk devletinin "garantör ülkeler olarak gerilimi azaltmak zorunda olduğunu" ifade etti.

ERDOĞAN İŞGAL TEHDİDİ

Erdoğan bugün partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada "İdlib harekatı artık an meselesidir, Bir gece ansızın gelebiliriz" tehdidinde bulunmuştu.

KREMLİN: EN KÖTÜ SENARYO OLUR

Erdoğan'a yanıt veren Kremlin Sözcüsü Dimitry Peskov ise "Türkiye'nin İdlib'deki Suriye hükümet güçlerine karşı askeri operasyonu en kötü senaryo olur" ifadelerinde bulunmuştu.

LAVROV: ANLAŞAMADIK

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Moskova’daki Rus ve Türk heyetleri arasındaki görüşmelerde Türk tarafında yeni bir teklifte bulunmadıklarını ve eski anlaşmaların hayata geçmesini istediklerini kaydetmişti. Lavrov, görüşmelerde anlaşma sağlanamadığını söylemişti.

TRUMP: ERDOĞAN'I DESTEKLEMİŞTİ

ABD Başkanı Donald Trump dün akşam Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada Türk devletine destek vererek, "İdlib konusunda Erdoğan'la ne yapılabileceğini konuştuklarını" demişti.

TÜRK SAVUNMA BAKANLIĞI: BİZ NATO'YUZ!

Moskova'daki Rus ve Türk heyetlerin görüşmesinde anlaşma sağlanamaması ardından, Türk Savunma Bakanlığı'ndan "Biz NATO'yuz (We are NATO)" paylaşımı yapılması dikkat çekmişti.