BMGK’de Filistinlilere koruma tasarısı oylaması ertelendi

BMGK’de Gazze ve Batı Şeria’daki Filistinlilere ‘uluslararası koruma’ isteyen karar tasarısı, ABD’nin yeni önerileri nedeniyle bugüne ertelendi.

Kuveyt tarafından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) gündemine getirilen tasarıda, Filistin halkına uluslararası koruma isteniyordu.

Ancak dün oylanması planlaan tasarının oylaması, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından getirilen bazı değişiklik önergeleri nedeniyle ertelendi. Kuveyt’in BM nezdindeki büyükelçisi Mansur El Otaybi’nin verdiği bilgiye göre, ABD’nin son anda yaptığı öneriler nedeniyle oylama bugün (Cuma) yapılacak.

14 Mayıs’ta İsrail’in kuruluş yıldönümü ve ABD Büyükelçiliği’nin Kudüs’e taşınması nedeniyle Gazze'de düzenlenen gösterilerde 60’ın üzerinde Filistinli hayatını kaybetmişti.

Sivil ölümleri nedeniyle İsrail'in kınanması ve Filistin halkı için ''uluslararası koruma'' talep eden tasarı, ayrıca İsrail’in Gazze Şeridi'ndeki ablukasını kaldırmasını talep ediyor.

Bugünkü oylamada tasarının ABD vetosu nedeniyle reddedilmesi beklenirken, ABD’nin değişiklik önergelerinin ne olduğu bilinmiyor. 

BMGK'deki oylamalarda bir tasarının kabul edilmesi için 5 daimi ve 10 geçici üyenin en az 9’unun lehte oy vermesi gerekirken, daimi üyeler Çin, ABD, Rusya, Britanya ve Fransa’dan herhangi bir tanesinin veto hakkını kullanmaması şartı var.

15 üye ülkenin en az 9 temsilcisinin lehte oy vermesi ve daimi üyeler ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa'dan herhangi birinin veto yetkisini kullanmaması gerekiyor.