Bolton’un kitabında Trump’a yönelik beş temel suçlama

ABD eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’un, Trump yönetiminin yasaklamak istediği kitabındaki suçlamalar bir çok medya tarafından yayınlandı.

Kitap daha çıkmadan Amazon’daki satış listesinin başında yer aldı. ABD Başkanı Donald Trump, 23 Haziran’da çıkması öngörülen kitabı yasaklamak için çabalarını sürdürüyor.

Eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’un kitabından bölümler New York Times, Washington Post ve Wall Street Journal tarafından yayınlandı.

“Dans The Room Where It Happened, A White House Memoir” başlıklı kitapta, ABD Başkanı’nın yıkıcı portresi işleniyor. Kitaptaki suçlamalara göre Trump, kişisel çıkarları ve yeniden seçilmek için dış politikayı paraya çevirdi.

Demokratların Ukrayna davasının peşine takıldığını düşünen Bolton’a göre, eğer dış politika daha geniş bir şekilde ele alınmış olsaydı, azil prosedürü daha farklı bir sonuç verebilirdi. Oysa Bolton da Temsilciler Meclisi’nde tanıklık etmeyi reddetmişti. Karşıtlarına göre Bolton, anıları için milyarlarca dolarlık bir sözleşmeyi korumak için böyle bir tutum sergiledi.

Kitapta, öne çıkan patlayıcı nitelikte beş temel suçlama şöyle:

-Trump, yeniden seçilmek için Çin Cumhurbaşkanı’ndan yardım istedi: Osaka’daki G20 zirvesi sırasında Trump, Çin Cumhurbaşkanı Şi Cinping ile görüşmeyi başka bir konuya kaydırarak, gelecek başkanlık seçimlerini kazanmak için bir şeyler yapmasını talep etti. Bu görüşme Haziran 2019’da gerçekleşti. Bolton’a göre Trump “Çin’den soya ve buğday satın alımlarının atmasının seçim sonuçları üzerindeki etkisinin önemine” vurgu yaptı.

-Otokratları kayırdı: ABD Başkanı Trump, Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yargıya müdahale etmesini istedi. Trump Halkbank davasına ilişkin şimdilik bir şey yapamayacağını zira, Manhattan savcısının Barack Obama tarafından atandığını, ancak bu sorunu daha sonra çözeceğini söyledi. ABD başkanı daha sonra yeni bir savcı olan Geoffrey Berman’ı seçti. Adalet Bakanlığı’nın baskılarına rağmen Berman, sonuç olarak Halkbank’ı suçladı. Bolton’a göre Trump'ın damadı ve başdanışmanı Jared Kushner de, Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak'la görüşmeyi planladı: "(Dışişleri Bakanı Mike) Pompeo ve (Hazine Bakanı Steven) Mnuchin'e bu 'damatlar hattı' konusunda bilgi verdim. Pompeo çok öfkelendi. Kushner'in girmemesi gereken uluslararası ilişkiler alanına girdiğini düşünüyordu."

Bolton ayrıca Amerikan başkanının Pekin ile ticari bir anlaşmayı müzakere etmek için Çinli Telekom grubu ZTE’ye yönelik yaptırımları kaldırdığı suçlamasında bulunuyor.

-Trump Çin’deki ‘toplama kamplarına’ onayını verdi: Etkili Cumhuriyetçi senatörler sık sık Çin’e tepki göstermesine rağmen 2019’da Osaka’da sadece çevirmenlerin katıldığı bir görüşmede, Cinping neden büyük toplama kampları kuracaklarını Trump’a anlattı. Çevirmene göre Trump, Cinping’e kampların inşaasına devam edebileceğini, hatta iyi bir şey olduğunu söyledi.

-ABD Başkanı çok cahil: Bolton anılarında Trump’ın cehaletine de dikkat çekiyor. Trump’ın İngiliz eski Başbakanı Theresa May’e Birleşik Krallık’ın bir nükleer güç olup olmadığını, kendi kabine şefi John Kelly’ye Finlandiya’nın Rusya’nın bir parçası olup olmadığını sorduğu belirtiliyor. John Bolton’a göre ABD Başkanı’na jeopolitika konusuna brifing vermenin bir faydası yok, zira Trump “zamanının büyük bölümünü dinlemekten çok konuşmakla geçiriyor.”

-Danışmanları arkasından dalga geçiyor: Eski Ulusal Güvenlik Danışmanı’na göre Trump yönetiminin sorumluları, onun arkasında hem endişelerini dile getiriyor, hem de dalga geçiyor. Kitapta, Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un arasında 2018’deki tarihi zirve sırasında eski Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun kendisine verdiği bir not dikkat çekiyor: “Sadece saçmalıyor”