Boris Johnson çoğunluğu kaybetti, genel seçimlere çağırdı

İngiliz Başbakan Boris Johnson, parlamentodaki çoğunluğunu kaybederek, genel seçimlere çağırdı.

Johnson, Salı günü AB’den çıkış planı olan Brexit üzerine yapılan bir oylamayı kaybetti. AB’den anlaşmasız bir şekilde çıkışa karşı olan muhalefet ile bir kısım muhafazakarın birleştiği oylamada, 301’e karşı 328 oyla tasarı reddedildi. Johnson’un yer aldığı muhafazakar cepheden, 21 milletvekili tasarıya muhalefet ederek Johson’a karşı oy kullandı.

Salı günü ayrıca bir muhafazakar vekilin iktidar partisinden ayrılarak Liberal Demokrat kanada geçmesiyle birlikte, Johnson parlamentodaki mutlak çoğunluğunu da kaybetti. Johnson, oylamadan önce yaptığı bir açıklamada, kaybetmesi halinde 14 Ekim’de seçimlere gitme çağrısı yapacağını söylemişti.

Başbakan’ın seçimlere ilişkin yaptığı öneri, bu Çarşamba günü Parlamento’da incelenecek. Önerinin kabul edilmesi için oyların üçte ikisini alması gerekiyor.

Milletvekilleri aynı gün, Başbakan’ın AB’den Brexit’in ertelenmesini talep etmesi için de bir yasa projesi oylanacak.

Britanyalılar Haziran 2016’daki referandumda yüzde 52 oyla AB’den çıkış lehine görüş belirtmişti.

Theresa May’ın yönetimindeki önceki hükümet, AB ile iki buçuk yıllık müzakerelerin ardından çıkış anlaşması yapmış ancak bu anlaşma metini İngiliz Parlamentosu’nda üç kez reddedilmişti.

Johnson, Temmuz sonunda hükümetin başına geçtikten sonra Brüksel ile yeniden tartışmaları başlatsa da henüz krizden çıkış için yeni öneriler yapmadı.