Brandenburg ve Saksonya’da şaşırtan seçim sonuçları

Almanya’nın doğusunda yer alan iki eyalette bugün yapılan seçimin ilk sonuçlarına göre aşırı sağcı AfD ciddi oranda oyunu yükseltirken, Sol Parti ise kan kaybetti. Her iki eyalette de hükümetlerin renginin değişmesi bekleniyor.

Almanya’da gözler bugün ülkenin doğusunda yer alan iki eyalette yapılacak seçimlere çevrilmişti. Brandenburg’da 2,1 milyon ve Saksonya’da ise 3,3 milyon seçmen oy kullanması sandığa çevrildi. Saat 18.00’da her iki eyalette sandıklar kapanırken, bir önceki seçime göre katılımın oldukça yüksek olması dikkat çekti.

Her iki eyaletten gelen ve ZDF televizyonu tarafından ilk seçim sonuçlarına göre ülkenin aşırı sağcı partisi Almanya İçin Alternatif’in (AfD) oylarını ciddi oranda yükselttiği görülüyor. Saksonya’da AfD oylarını yüzde 17 oranında yükseltip yüzde 27’e çıkardı. Ancak birinciliği elde edemedi. Başbakan Angela Merkel’in partisi Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDU) yüzde 33, Sosyal Demokratlar Partisi (SPD) ise yüzde 8 ve Yeşiller Partisi ise yüzde 8’de kaldı.

Saksonya’da Sol Parti cephesinde de şaşırtan seçim sonuçları ortaya çıktı. Burada Sol Parti yüzde 8 oy oranını kaybederek yüzde 10’a düştü. Şu anda CDU’nun SPD ile yönettiği eyalette her iki partinin hükümet kurması için bir başka partiye ihtiyaç duyacaklar.

SAKSONYA’DA CDU/SPD/ YEŞİLLER HÜKÜMETİ!

Seçim öncesi hem CDU hem de Sol Parti aynı koalisyon hükümetinde yer almayı kesin bir dille ret etmişlerdi, bu yüzden gözler Yeşiller’e çevrildi. İlk sonuçlar açıklanır açıklanmaz Alman medyasına Yeşiller’den siyasetçiler “Sorumluluk almaya hazırız” diyerek hükümette yer almaya sıcak baktıklarını belirttiler.

Benzer bir sonuç Brandenburg’daki sandıklardan da çıktı. SPD yüzde 4 oranında oy kaybetmesine rağmen elde ettiği yüzde 27’lik bir sonuçla eyalette birinciliği elde etti. Burada da seçimin kaybedenleri CDU ve Sol Parti oldu. CDU yüzde 7 oy kaybederek yüzde 15’e, Sol Parti de yüzde 7’lük bir düşüşle yüzde 10’luk bir başarı sağladı.

BRANDENBURG’DA KRİTİK SONUÇLAR

Saksonya’da olduğu gibi Brandenburg’da da AfD oylarını bir önceki seçime göre iki kat daha fazla arttırdı. Oylarını yüzde 10 artırarak yüzde 22’ye çıkartan AfD ikinci parti oldu. Sonuçların bu şekilde kalması halinde şu anda SPD ve Sol Parti tarafından yöneltilen bu eyalette de hükümetin rengi değişecek.

Seçim sonuçlarının değişmemesi halinde SPD’nin Sol Parti ve Yeşiller ile hükümet kurmaya yetecek çoğunluğa sahip olduğu görülüyor. Çünkü son sonuçlara göre 88 sandalyelik mecliste her üç partinin sandalye sayısı 46’da kaldı. Hükümet kurulması için ise partilerin 45 sandalye elde etmesi gerekiyor.

MERKEL HÜKÜMETİ ŞİMDİLİK RAHAT BİR NEFES ALDI

Her iki eyaletten gelen seçim sonuçları ülkenin başkenti Berlin’de Merkel hükümetin rahatlattı. Çünkü hükümetin ortakları ciddi oranda oy kaybetmelerine rağmen birinciliği aşırı sağcı parti AfD’e kaptırmadılar. Seçim öncesi yapılan bazı anket sonuçlarına göre AfD her iki eyalette SPD ve CDU ile başbaşa gidiyordu.

Başbakan Merkel'in Euro krizine karşı politikalarına tepki olarak 2013 yılında kurulan ve 2015'teki mülteci akını ardından yükselişe geçen AfD 2017’deki federal seçimlerde yüzde 13’lük bir oy olarak Federal Meclis’e girmişti. Göçmen ve Müslüman karşıtı siyasetiyle bilinen AfD’nin yükselişi kaygıyla izleniyor. Şu anda bütün eyaletlerde temsil edilen AfD’nin bugünkü sonuçların ardından Brandenburg ile Saksonya’daki meclislerde ise ana muhalefet olması bekleniyor.