Brezilya’da çetelere operasyon: onlarca ölü

Brezilya’da yüksek yargının aksi yöndeki kararına rağmen uyuşturucu kaçakçılarına yönelik yapılan operasyonlarda en az 25 kişinin öldüğü duyuruldu.

Rio de Janeiro şehrindeki gecekondu mahallelerinden Jacarezinho’da uyuşturucu çetelerine yönelik geniş kapsamlı bir operasyon düzenlendi. Özel birliklerin katıldığı operasyonda çatışmalar çıktığı ve çok sayıda ölü olduğu bildiriliyor.

Operasyonların gecekondu mahallesindeki küçük çocukları bünyelerine katmaya çalışanlara yönelik yapıldığı belirtilen resmî açıklamaya göre, biri polis en az 25 kişi öldü. Çok sayıda kişinin de yaralandığı operasyonlarda yaşanan çatışmalarda çevredeki sivillerin de yaralandığı öğrenildi.

Fogo cruzado adlı bir internet platformuna göre, dünkü operasyon bu tür sayımların yapılmaya başlandığı 2016’dan bu yana ki en ölümcül operasyon oldu.

Öte yandan dünkü kanlı operasyon Brezilya Yüksek Mahkemesi’nin kararına rağmen gerçekleşti. Mahkeme, Covid-19 salgını sürdüğü müddetçe polisin yoksul gecekondu semtlerine baskın düzenlemesini yasaklamıştı.