Brezilya’da kuraklık, ciddi sorunları beraberinde getirecek

Brezilya’da kuraklık, son yüzyılın en aşırı düzeyine ulaşırken, ülke genelinde en büyük su, elektrik krizinin yaşanacağı tahmin edilirken, ekonominin de büyük zarar göreceği belirtiliyor.

Brezilya hükümetine ülke son yüzyılın en kurak yılını yaşıyor. Bu da ciddi bir elektrik üretiminin azalmasına, kuraklığa sebep olacağı belirtilirken, ekonomik kriz için de uyarı yapılıyor.

Enerji için ağırlıklı olarak hidroelektrik santrallerine bağımlı olan Brezilya’da kuraklık elektrik üretimini tehdit ediyor, maliyetini arttırıyor, tarımı ve ekonomiyi ciddi bir şekilde tehdit ediyor.

Brezilya hükümeti ise ülkenin yüzyılın en kurak yılını yaşadığını belirtiyor.

AFP’ye konuşan São Paulo Üniversitesi Enerji ve Çevre Enstitüsü profesörü Pedro Luiz Côrtes, Güney Brezilya'da bu kuraklığın La Niña iklim olayıyla bağlantılı olduğuna dikkat çekiyor.

Côrtes, ortalama bir buçuk ya da iki yıl boyunca kurak mevsimin yaşanabileceğine dikkat çekerek, "Atmosferdeki nemi azaltan Amazon'daki ormansızlaşma" nedeniyle yaklaşık on yıllık bir yağış açığının meydana geldiğini ve bunun da kronik bir hale gelebileceğini ifade ediyor.

Ulusal Elektrik Sistemi İşletmecisi'ne göre, bu santrallerin rezervuarlarının ortalama seviyesinin Mayıs sonunda %32'ye düşerek, 2015'teki su krizinden bu yana en kötü seviyeye geriledi ve elektrik üretme kapasitelerini tehlikeye attı.